Merkel Suudiler’den vazgeçemiyor

Yoğun insan hakları ihlalleri ve çeteci örgütlere verdiği destekle insan hakları savunucularının gündeminde olan Suudi Arabistan ile Almanya’nın işbirliği devam edecek.

Yoğun insan hakları ihlalleri ve çeteci örgütlere verdiği destekle insan hakları savunucularının gündeminde olan Suudi Arabistan ile Almanya’nın işbirliği devam edecek. Başbakan Angela Merkel’in Suudilerle işbirliğinin devamından yana olduğunu ‘vurguladığı’ bildiriliyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Federal Meclis Dışişleri Komisyonu’nda yapılan görüşmelerde, Suudilerle işbirliğini ‘acil reaksiyonlar gösterilemeyeceği’ bahanesiyle savunduğu bildirildi. Komisyonda yer alan milletvekilleri, Merkel’in Suudi Arabistan’daki idamlar ile İranla yaşanan krizi görmezden geldiğini belirtiyor.

Federal Meclis Komisyonu’nda Merkel’in bu ilişkileri savunduğu ve Suudilerin Suriye krizinin çözümünde ‘önemli bir aktör’ olduğunu söylediği de bildiriliyor.

Suudiler ile olan ekonomik ilişkilerini kaybetmek istemeyen Almanya’nın Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de Şubat ayında Riyad’a gidecek. Şii din adamı Nemr el Nemr ile 47 muhalifin idamı ardından gelen tepkilere rağmen Steinmeier’in ‘bölgedeki sorunların çözümü için sorunun taraflarıyla görüşme gerektiği’ tezine sarıldığı öğrenildi.

Almanya’nın silah satışına ilişkin yasalara rağmen yoğun insan hakları ihlallerinin olduğu Suudi Arabistan’a yaptığı ihracat son yıllarda ciddi artış göstermişti.