Merkel ve Juncker: İdam oylanamaz, Avrupa'ya vedadır

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Erdoğan iktidarının getirmeye çalıştığı idam yasası konusunda uyardı.

Merkel, idam propagandasının Almanya topraklarında yapılamayacağını söylerken, Juncker bunun Avrupa’ya veda anlamına geleceğini belirtti.

Alman WDR5 radyosuna konuşan Alman Başbakan Merkel, idam konusunda referanduma gidilmesi halinde, Almanya topraklarında buna izin vermeyeceklerini kaydetti. Son birkaç haftadır Almanya’dan bu yönlü mesajlar geliyor.

Türkiye’nin henüz bu konuda bir başvuru yapmadığına işaret eden Merkel, "Ancak maalesef konu o kadar da varsayımlara dayalı değil. Çünkü konu Türkiye'de tartışılmakta" dedi.

Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert de geçen hafta benzer bir açıklamada bulundu. Seibert, olası bir idam referandumuna Almanya’da izin verilmeyeceğini kaydetti. Yine, Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı ve Başbakan adayı Martin Schulz da aynı yönde ifadeler kullandı.

Bu konuda Alman Federal Meclisi'ne bağlı Bilimsel Hizmetler Dairesi, Nisan ayında bir rapor yayınladı. Bilirkişi raporunda, olası idam referandumunda oy kullanma işlemelerinin sadece seçim lokalleri değil Türk konsoloslukları ve büyükelçilerinde de yasaklanması için hükümete yeşil ışık yakıldı.

Bir açıklama da AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’dan geldi.  Alman Rheinische Post gazetesine konuşan Juncker, "İdam konusu söylemin ötesine geçerse, bu Türkiye'nin Avrupa ailesini açık bir şekilde reddi anlamına gelir" dedi.

İdamın aynı zamanda AB’ye üyelik müzakerelerinin son ermesiyle eş anlamlı olduğunun altını çizen Juncker, “Bu çizgilerin en kırmızı olur” diye belirtti.

Hafta başında Belçika Başbakanı Charles Michel, idam cezası uygulanmasına ilişkin referandumun yapılmasına izin vermeyeceklerini açıklamıştı. Flaman Bölge partilerinin sözcüleri de ortak bir bildiri ile tepkilerini ortaya koymuştu. Bildiride şu ifadeler kullanılmıştı: “İdam cezasının yeniden yerleştirilmesi üzerine bir referandum düzenlemek bizim inandığımız bütün değerlere aykırıdır. Bu nedenle Belçika’da, böyle bir referandumu engellemek ve önlemek için mümkün olan tüm yasal yollara başvuracağız. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan idam cezasını yeniden anayasaya sokmak için referandum düzenlediği taktirde Belçika’da Belçikalı Türklerin oy kullanmasını istemiyoruz” ifadeleri kullanıldı.