Minsk anlaşması 2016’da da geçerli olacak

Rusya, Almanya, Fransa ve Ukrayna'dan oluşan Normandiya Dörtlüsü'nün liderleri, Minsk Anlaşması'nın 2016 yılında da geçerli olması konusunda uzlaştı.

Rusya, Almanya, Fransa ve Ukrayna'dan oluşan Normandiya Dörtlüsü'nün liderleri, Minsk Anlaşması'nın 2016 yılında da geçerli olması konusunda uzlaştı.

Kremlin'den yapılan açıklamada, uzlaşma kararının Rusya, Almanya, Fransa ve Ukrayna liderleri arasında yapılan telefon görüşmesi sonrasında alındığını, belirtildi.

Anlaşma, bu yılın sonuna kadar Ukrayna'nın Doğusundaki çatışma ve belirsizliğin tamamen sona ermesini ve Rusya ile olan sınırında Ukrayna'nın sınır kontrolünü yeniden sağlamasını öngörüyordu. Ancak anlaşma orijinal haliyle şu an uygulanır olmaktan çok uzak.

Kremlin'in açıklamasında, liderlerin ateşkesin uygulanması ve cephe hattından ağır silahların çekilmesi konusunda kararlı oldukları vurgulandı. Bağımsızlık yanlılarının elinde olan Donetsk bölgesinde yapılacak yerel seçimlerle ilgili hazırlıkları da yakından takip ettikleri kaydedildi.

Liderler ayrıca, Minsk anlaşmasına imza atan 4 ülke olarak görüşmelerine düzenli olarak devam etme kararı aldılar.

Şubat 2015'te imzalanan Minsk Anlaşması, yaygın biçimde ateşkes sağlasa da Ukrayna'nın doğusunda yerel ve küçük çaplı çatışmalar devam ediyor.

Nisan 2014'te Ukrayna Hükümeti ile Ukrayna'nın Doğusundaki Donetsk ve Luhanks bölgelerinde Rusya'nın desteklediği bağımsızlık yanlıları arasında başlayan iç savaşta 7 bine yakın kişi hayatını kaybetti, 1 milyondan fazla Ukraynalı ülke içinde yer değiştirmek zorunda kaldı, 700 bin Ukraynalı ise ülke dışına göçe zorlandı.