Mısır'da devrim ve karşı devrim

Mısır'da devrim ve karşı devrim

Mısır'da Mübarek rejimini deviren halk ayaklanmasının ikinci yıldönümünde yüzbinlerce kişi sokaklara çıkarken, yeni rejimin güvenlik güçleri ile çatışmalar yaşandı, en az 7 kişi hayatını kaybetti, 450'den fazlası yaralandı.

Tunus'taki halk ayaklanmasından sonra Mısır'da da Hüsnü Mübarek'in devrilmesine yol açan ayaklanmanın üzerinde iki yıl geçti. Tunus'ta olduğu gibi Mısır'da da halk, yeni gelen iktidarların eskiyi çok da aratmayan baskıları ile karşılaştı.

Perşembe günü yaşanan çatışmalar ardından Mısır'da cuma günü yüzbinlerce kişi sokaklara çıkarak protesto gösterilerinde bulundu.  Ülke genelinde en az 500 bin kişinin eylemlere katıldığı bildiriliyor.

HANİ NERDE SOSYAL ADALET

Kahire'deki Tahrir meydanında toplanan onbinler binler, "yeni devrim" ve "gerçek bir demokrasi" isterken, kentin başka noktalarında da gösteriler yaşandı.  Özellikle Cumhurbaşkanı sarayı, devlet televizyonu ve ulusal radyo binası önünde de gösterileri yapıldı. Eylemciler "Müslüman Kardeşler'in yolsuz hükümetine hayır!" ve "Devrimden iki yıl sonra, hani nere de sosyal adalet?" şeklinde sloganlar atıldı.

Meydana yakın bir yerde bulunan, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin üyesi olduğu Müslüman Kardeşler binası taş yağmuruna tutuldu.  İskenderiye ve Süveyş'te polis eylemcilere karşı gaz bombaları ile müdahale etti. Süveyş Kanalı kıyısındaki İsmailiye'de Müslüman Kardeşler'in siyasi partisi Özgürlük ve Adalet Partisi'ne saldırı düzenlendi, ateşe verildi.

7 ÖLÜ, 450'Yİ AŞKIN YARALI

Süveyş'te Emniyet müdürlüğü ve valiliği etrafından güvenlik önlemleri alındı. Cumartesi günü de tansiyonun yükselebileceği belirtiliyor.  Zira geçen Şubat 2011'de onlarca kişinin hayatını kaybettiği futbol maçına ilişkin davada karar verilmesi bekleniyor. Port Said şehrindeki El Ehli ve El Masri futbol takımları arasında oynanan maçta 70'i aşkın kişinin hayatını kaybetmişti.  Ultras olarak adlandırılan futbol taraftarları Mısır'da önemli bir dinamik olarak görülüyor.

Ülkede yaşanan şiddet olaylarında resmi kaynaklara göre en az 7 kişi hayatını kaybederken, 450'yi aşkın kişinin de yaralandığı bildirildi. 

Perşembe akşamı Muhammed Mursi, halkı "barışçıl ve uygar bir şekilde" kutlamalarda bulunmaya çağırmıştı.  Mursi, Haziran ayından bu yana Mısır'ın il sivil ve demokratik olarak seçilmiş Cumhurbaşkanı olduğunu savunurken,  tüm Mısırlılar için ülkeyi yönetme sözü verdi.  Muhalefet ise Mursi'nin otoriter bir rejim oluşturma ve genel çıkarlara karşı İslami ideolojiyi öne çıkarmaya çalıştığı tepkisinde bulundu. 

Mısır'da Mübarek rejiminin devrilmesi ardından bir çok aktör sahneye çıktı. Müslüman Kardeşler, ordu, farklı muhalefet partileri ve sokaklar, önceki geleneğin aksine tamamen farklı bir tablo oraya çıkardı.

30 yıllık Mübarek iktidarının devrilmesinden iki yıl sonra ülkedeki kriz bu karmaşık yapı içerisinde halen devam ediyor. Ekonomik koşulların ağırlaşması ve sosyal adaletsizlik karşısındaki tepkiler de büyüyor.