Mülteci göçü Almanya’ya yıllık 55 milyar euroya mal olacak

Yıl sonuna kadar mülteci sayısının 1 milyona ulaşmasının beklendiği Almanya’da yapılan bir araştırma, mültecilerin devlete yıllık 25 ila 55 milyar euro maliyeti olacağını ortaya koyuyor.

Yıl sonuna kadar mülteci sayısının 1 milyona ulaşmasının beklendiği Almanya’da yapılan bir araştırma, mültecilerin devlete yıllık 25 ila 55 milyar euro maliyeti olacağını ortaya koyuyor. Uzmanlar, Alman ekonomisinin en fazla yüzde 2’sine denk gelecek giderlerin ‘mali olarak karşılanabilir’ olduğunda birleşiyor.

Kiel kentindeki Dünya Ekonomisi Enstitüsü (IfW) tarafından yapılan araştırmada, 2020 yılına kadar ülkeye gelecek mültecilere dair iki farklı senaryoya göre hesaplama yapıldı. ‘İyimser’ senaryoda Almanya’ya her yıl en az 360 bin mülteci beklenirken, ikinci senaryoda ise bu rakam 1 milyon olarak belirlendi.

İlk senaryoya göre göçün Almanya bütçesine yıllık maliyeti 25 milyar euro olarak hesaplandı. IfW, Alman Kentler Birliği tarafından kişi başına belirlenen 13 bin euroluk gideri baz alarak bu sonuca ulaştı. Ancak özellikle Suriye’de yaşanan savaş nedeniyle mülteci sayısının 360 binin çok çok üzerinde olacağı ve bu senaryonun çok ‘iyimser’ olduğuna dikkat çekiliyor.

İkinci senaryoya göre ise, ülkenin mülteci ağırlıklı göçten dolayı yapacağı harcamalar yıllık 55 milyar euroya kadar çıkabilecek.

Araştırmayı yöneten IfW uzmanı Matthias Lücke, mülteci göçü nedeniyle Almanya’nın 1990 yılından bu yanaki en yüksek mali giderle karşı karşıya kalacağını söyledi. Lücke, buna rağmen Alman ekonomisindeki büyüme sayesinde bu giderlerin ‘yönetilebilir’ düzeyde olduğunun altını çizdi.

IfW araştırmasında, ülkeye gelecek mültecilerin yüzde 30’luk bir kısmının 3 yıl dolmadan ülkesine geri döneceği veya sınırdışı edileceği öngörülürken, oturum hakkı verilecek mültecilerin iş piyasasına hızlı entegre olmasının mali giderleri azaltacağına da dikkat çekiliyor.

Almanya’ya bu yılın başından itibaren giriş yapan mültecilerin sayısının 960 bin olduğu açıklanmıştı. Ancak bu mültecilerin ne kadarının başka ülkelere geçiş yaptığı veya farklı kentlerde birden fazla kez kaydedilip edilmedikleri henüz bilinmiyor. Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF) verilerine göre bu yılın başından itibaren iltica başvurusu yapanların sayısı 425 bin olarak açıklanmıştı.