Musul'da bir TV sunucusu öldürüldü, 40 gazeteci de tehdit altında

Musul'da bir TV sunucusu öldürüldü, 40 gazeteci de tehdit altında

Musul’da uydu üzerinden yayın yapan bölgesel televizyon kanalı El-Musuliye’de sunuculuk yapan Nawras El Nuaimi silahlı kişiler tarafından öldürüldü. Merkezi Paris’te bulunan Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) 44 gazetecinin daha tehdit altında olduğunu belirterek, yetkili makamların herhangi bir tedbir almadığı tepkisinde bulundu.

RSF, sadece 19 yaşındaki Nawras El Nuaimi’nin 15 Aralık günü Musul kentinin doğusundaki El Cezayir mahallesindeki evinin yakınında silahlı kişiler tarafından öldürüldüğünü bildirdi.

Bu yeni cinayete tepki gösteren RSF, “Sürüp giden güvenliksiz ortam ve bu suçların sorumlularının faydalandığı cezasızlık ülkede bilgi özgürlüğü için gerçek bir tehdit oluşturuyor” dedi.

RSF,  Iraklı makamları bağımsız soruşturmaların yürütülmesi ve tetikçiler ile emir verenlerin yargı önüne çıkarılması için tüm olanakları devreye koymaya çağırdı.

RSF ayrıca birkaç haftadan beridir güvenlik güçlerinin Musul’un içinde olduğu Ninova eyaletinde 44 ismin yer aldığı “fiziki olarak imha edilecek” gazeteciler listesinden haberdar olduğuna dikkat çekti. “Bu gazetecilerin güvenliği için hiçbir tedbir alınmadı” diyen RSF, yerel ve ulusal makamlardan derhal bu gazetecileri korumaya almalarını istedi.

Musul’da son üç ay içerisinde benzer koşullarda medya çalışanı öldürüldü. RSF, “Açık ki haber aktörleri başta Ninova bölgesi olmak üzere Irak’ta bilinçli olarak hedef alınıyor” dedi.