Myanmar’da göçmenleri taşıyan tekne battı, en az 17 ölü

Myanmar’da maruz kaldıkları ayrımcılıktan dolayı ülkeden kaçmaya çalışan Müslüman Rohingya azınlığa mensup göçmenleri taşıyan bir teknenin batması sonucu en az 17 kişi boğularak can verdi.

Ayrımcılığa maruz kaldıkları ülkeden kaçmaya çalışan Rohingya Müslüman azınlığına mensup göçmenleri taşıyan bir teknenin Burma açıklarında batması sonucu en az 17 kişi boğuldu.

Arakan eyaletinin batısındaki Sittwe'de bulunan Shwe Yaung Metta vakfından bir kurtarma görevlisine göre, pazar gecesi dalgalı denizde Malezya'ya doğru giden teknede 50'den fazla kişi bulunuyordu.

AFP'ye konuşan kurtarma görevlisi "17 ceset bulduk" dedi ve yaklaşık 30 kişinin daha kayıp olduğunu sözlerine ekledi. 8 kişinin de canlı olarak bulunduğu ve polis tarafından sorgulanmak üzere gözaltına alındıkları bildirildi.

Kurtarma ekiplerinin hala kayıp insanları aradıklarını, ancak yolcuların tam sayısını bilmediklerini ifade etti.

Her yıl binlerce Rohingya, Bangladeş ve Myanmar’daki kamplardan Müslüman çoğunluğun yaşadığı Malezya ve Endonezya'ya ulaşmak için tehlikeli deniz sularını aşmaya çalışıyor.

Myanmar’da çoğunluğu Budist olan Arakan eyaletinde yaklaşık 600 bin Müslüman Rohingyalı yaşıyor.

Nesillerdir Myanmar’da yaşamalarına rağmen, Rohingyaların çoğu vatansız durumundalar. Rohingyaların, 1 Şubat 2021'deki askeri darbeden bu yana cunta tarafından yönetilen Budistlerin çoğunlukta olduğu ülkede sağlık hizmetlerine ya da eğitime erişimleri yok.