Mısırlılar tartışmalı anayasa için sandık başında

Mısırlılar tartışmalı anayasa için sandık başında

Mısır’da haftalardır çatışmalara neden olan tartışmalı yeni anayasa için düzenlenen referandumun ikinci turunda oy verme işlemi başladı.

Referandumun ikinci turu, 250 binden fazla polis ve askerin görev aldıðı yoðun güvenlik önlemleri altında yapılıyor.

Devlet Başkanı Muhammed Mursi karşıtları, düzenledikleri büyük gösterilerle, Mısırlıların tümünü temsil etmediðini, özgürlüklere kısıtlamalar getirdiðini belirttikleri ‘dinci anayasa’ için referandumun iptalini istediler.

Mursi’nin üyesi olduðu Müslüman Kardeşleri örgütü ile diðer dinci örgütler koalisyonu ise yeni anayasanın ülkeye istikrar ve demokrasi getireceðini söylüyorlar.

Yeni anayasa, eskisi gibi yasaların oluşumunda şeriat esas alınırken, yüksek dini konseyin kurulması, din ve ifade özgürlüðünün kısıtlanması ile devlet başkanlıðı görev süresinin 2 kez 4 yıl ile sınırlandırılmasını içeriyor.

Yeni anayasa üzerindeki anlaşmazlık Cuma günü Ýskenderiye’de yaşanan çatışmalar dahil, birkaç haftadır şiddet olaylarına neden oldu.

Muhalif siyasetçiler çatışmaların önümüzdeki günlerde artarak devam edeceði görüşünde. Özgür Mısır Partisi lideri Ahmed Said, “Daha fazla gerginlik görüyorum” diyerek referandumun birinci turunda yaşanan çatışmalar ile Mursi’ye karşı tepkilere dikkat çekti.

Referandumun ilk turu 15 Aralık’ta 27 eyaletten 10’unda yapıldı. Bugünkü ikinci turunda kalan 17 eyaletin seçmenleri oy kullancaklar. Söz konusu eyaletlerde Mursi’nin Müslüman Kardeşler örgütüne destek daha fazla. Gözlemciler bugünkü oylamada yeni anayasaya ‘Evet’ denileceði görüşünde.

Yeni anayasa Kabul edilmesi durumunda, 3 ay içerisinde parlamento seçimlerinin yapılması gerekiyor. Referandumun ilk turunda katılım oranı yüzde 30’da kalırken, resmi olmayan sonuçlara göre seçmenlerin yüzde 56’sı ‘Evet’ oyu kullandı.

Referandumu boykot etmeyen muhalifler, taraftarlarına sandık başına giderek karşıt oy kullanmaları çaðrısında bulundular. Muhalif liderlerden Muhammed El Baradei, Perşembe günü, “Biz anayasanın Kabul edilmesi durumunda istikrarın olmayacaðını biliyoruz” dedi.

Referandumun resmi sonuçlarının Pazartesi günü açıklanması bekleniyor.

Mısır’da en son siyasi kriz, Devlet Başkanı Mursi’nin kendisine daha fazla yetki tanıyan bir genelge yayınlaması ile başladı. Mursi, ardından yaşanan büyük protesto gösterileri karşısında geri adım atarak, yetkilerin çoðunu iptal etti. Ancak yeni anayasayı geri çekerek referandumda ısrarını sürdürdü.

Yeni anayasanın Kabul edilmesi durumunda, ülkede iktidardaki siyasi Ýslam kesim ile, geçtiðimiz yıl eski devlet başkanı Hüsnü Mübarek’I deviren yenilikçi muhalif kesim arasındaki çelişki ve çatışmaların daha da derinleşmesi bekleniyor.