NATO: Suriye bir kez daha Scud füzeleri kullandı

NATO: Suriye bir kez daha Scud füzeleri kullandı

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Suriye rejiminin yeniden karadan karaya Scud füzeleri kullandıðını iddia etti. Rasmussen’e göre bunlar “yıkılmakta ona umutsuz bir rejimin” faaliyetleri.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Suriye’nin ne zaman ve nerede bu füzeleri attıðı konusunda bilgi vermezken, son atışların Perşembe günü tespit edildiðini söyledi.

Cibuti Başbakanı Dileita Muhammed Dileita ile yaptıðı görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Rasmusssen, “Scud tipi füzelerin atıldıðını tespit ettiðimizi doðrulayabilirim” dedi. Bu durumun üzüntü verici olduðunu söyleyen Rasmussen, füzelerin kullanımını "yıkılmak üzere olan umutsuzluk içindeki rejim"in faaliyetleri olarak nitelendirdi.

Rasmussen, “Bu tür füzelerin Suriye’de kullanılması, Türkiye’yi etkili bir şekilde korumanın gerekliliðini ortaya koyuyor” dedi. NATO Genel Sekreteri, bu füzelerin Türkiye topraklarına ulaşmadıðını ancak potansiyel tehdit oluşturduðunu savunurken, bu nedenle NATO’nun 4 Aralık günü Türkiye’ye Patriot füzelerini yerleştirme kararı aldıðını iddia etti. Rasmussen, Suriye sınırı boyunca yerleştirilecek olan Patriot bataryalarının sadece savunma amaçlı olduðunu öne sürdü.

NATO üyesi ülke olan ABD, Almanya ve Hollanda Türkiye’ye Patriot bataryaları yerleştirmeyi kabul etti. Her biri ikişer batarya yerleştirecek ve bunları gözetmek için yüzlerce asker gönderecek. Ancak analistler NATO’nun başka bir savaşa hazırlık yaptıðı görüşünde. Temel hedefin Ýran olduðu belirtiliyor.

Washington ile Batı destekli silahlı gruplar son birkaç haftadır Şam yönetiminin Scud füzelerine başvurduðunu söylüyor. Şam ise yalanlıyor.