Naziler savaş sonrasında ABD istihbaratına çalışmış

Naziler savaş sonrasında ABD istihbaratına çalışmış

İkinci Dünya Savaşı sonrası ortadan kaybolan on binlerce eski Nazi’nin nasıl ve hangi şartlarda korunduğuna ilişkin yeni belgeler yayınlandı. ABD’de açıklanan eski istihbarat belgelerine göre, Nazi Almanyası’nda insanlık suçlarına karışanların da olduğu bini aşkın Nazi, savaş sonrasında Amerikan istihbarat örgütlerine çalışmış.

New York Times (NYT) gazetesi, son dönemde erişimine izin verilen 1950’li yıllara ait gizli istihbarat belgelerine dayandırdığı haberinde, Amerikan gizli servislerinin en az 1000 kadar eski Nazi’yi casus olarak bünyesine aldıklarını duyurdu. Gazetenin ulaştığı eski arşiv belgeleri ve mülakatlara göre, 1950’lerde CIA’nin başında olan Allen Dulles ile FBI şefi J. Edgar Hoover, eski Nazilere özel bir önem verdi.

Gazetenin görüşüne başvurduğu Washington’daki American University adlı üniversiteden Holocaust uzmanı Richard Breitman da iddiaları doğrular nitelikte bilgiler vermiş. Breitman’a göre, İkinci Dünya Savaşı sonrasında ABD ile Sovyetler Birliği arasındaki soğuk savaş ortamında eski Naziler casusluk faaliyeti için önemli bir rol oynadılar. 

ARALARINDA SOYKIRIM SUÇU İŞLEYENLER DE VARDI

Amerikan istihbarat örgütleri ve askeri makamlarınca casusu olarak angaje edilen eski Naziler arasında Hitler Almanyası döneminde önemli görevlerde bulunan ve birçok insanlık suçuna bulaşan kişiler de bulunuyordu. Bunlar arasında, Nazilerin Yahudi soykırımında önde gelen isimlerinden Adolf Eichmann’ın en yakınındaki bir yardımcısı da bulunuyordu. Bu kişinin 1954 yılında, ‘savaş sonrasındaki sadık hizmetleri’ göz önüne alınarak, ailesiyle birlikte ABD’ye taşınmasına izin verildi.

Eski bir Nazi SS subayı ise, Nazi Almanyası döneminde işlediği suçların ‘daha önemsiz savaş suçu’ olduğu gerekçesiyle korunduğu da haberde yer aldı.

NYT haberine göre, savaş yıllarında Litvanya’daki onbinlerce Yahudinin katledilmesiyle bağı olduğu bilinen bir başka Nazi hakkında 1994 yılında ABD’de açılan soruşturma da, istihbarat örgütlerinin baskısı sonucu kapatıldı. 

NAZİLERİN ÇOĞU SAVAŞ SONRASINDA BOŞTA KALMAMIŞTI

İkinci Dünya Savaşı sırasında Yahudi, Roman soykırımları ile diğer halklar ve muhaliflere karşı işlenen insanlık suçlarına karışan binlerce eski Nazi, savaş sonrası ülkeden kaçmıştı. Ancak, başta Dışişleri Bakanlığı olmak üzere, Nazi Almanyası kurumlarında pasif ve aktif görevlerde bulunan on binlerce kişinin savaş sonrasında yaşamına olduğu gibi devam ettiği ve bunlardan birçoğunun dönemin Batı Almanyası’nda (Federal Almanya) devlet görevlerinde yer aldığı biliniyor.

Nazi Almanya’sında önemli görevlerde yer alıp, birçok insanlık suçuna bulaşanlar arasında sonrasında kurulan Batı Almanya’da önemli görevlere gelen bazı kişiler ise şunlar:

Hans Globke: Hitler döneminde İçişleri Bakanlığı’nda üst düzey görevli olan ve ırkçı tezlerin hazırlanmasında payı olan Globke, savaş sonrasında 1953-1963 yılları arasında Batı Almanya’da Başbakanlık Sekreterliği görevini yürüttü. Dönemin Başbakanı Konrad Adenauer’in en yakın bakanı olan Globke, o dönemlerde Almanya’nın en üst düzey devlet memuru idi.

General Reinhard Gehlen: Daha çok dış cephelerde istihbarat görevi gören Doğu Yabancı Orduları (Fremde Heere Ost) adlı ordu birliğine komutanlık eden Reinhard Gehlen, Nazilerin istihbarat ağını geliştirmesinde etkin rol oynadı. Gehlen’in, Hitler’e yönelik 1944 yılında düzenlenen bir suikastin engellenmesinde önemli payı vadı. Savaş sonrasında Almanya’yı işgal eden ABD makamlarına çalışan Gehlen, daha sonra ABD gözetiminde kurulan bugünkü Alman Federal İstihbarat Teşkilatı (BND)’nin ilk başkanı olarak görev aldı. 1955-1968 yılları arasındaki bu görevinden önce ABD’ye direkt olarak da çalışan Gehlen, özellikle komünizme karşı faaliyetleri ön plana çıkarmasıyla biliniyor.

Wilhelm Krichbaum: Savaş döneminde Almanya’nın savaş sahasındaki askeri istihbarat örgütlerinden Geheime Feldpolizei’nin başında olan Krichbaum, Sovyet cephesinde binlerce partizanın öldürülmesi emrini verenlerdendi. Savaş sonrasında Nazi savaş suçlularının yargılandığı davalarda tanık olarak yer alan Krichbaum, daha sonra BND’ye bağlı gizli bir oluşum olan Organisation Gehlen’i oluşturdu.

Theo Saevecke: İkinci Dünya Savaşı sırasında Yahudilerin zorla çalıştırılması ve  yüzlerce infazdan sorumlu olan Saevecke, 1947’den itibaren CIA için çalışmaya başladı. Saevecke, 1952’den itibaren yeni kurulan Federal Kriminal Dairesi (BKA) içerisinde önemli görevlerde bulundu. BKA’nın ilk dönemlerindeki çalışanlarının yarısından çoğunun eski Naziler olduğu biliniyor.

Kurt Georg Kiesinger: 1933’ten sonra Nasyonal Sosyalist İşçi Partisi (NSDAP) üyesi olduğu bilinen Kiesinger, Hitler döneminde Dışişleri Bakanlığı’nda önemli görevlerde bulundu. Aynı zamanda hukukçu olan Kiesinger, savaş sonrasında Almanya’nın en önde gelen partisi olan Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) içinde hızla yükseldi. Kiesinger, 1966-1969 yılları arasında Federal Almanya başbakanı olarak da görev yaptı.

Hans Filbinger: 1939-1945 yılları arasında Nazilerin yaklaşık 30 bin askeri disiplin ve ihanet suçlamalarıyla, çoğu zaman da sadece caydırmak amacıyla idam ettikleri biliniyor. Öğrencilik yıllarından itibaren Nazilere üye olan Hans Filbinger, savaş yıllarında Alman donanmasında askeri hakim olarak görev aldı. Birçok idam cezası veren ve bazı askerleri bizzat dava eden Filbinger, savaş sonrasında yine CDU içerisinde hızla yükselen eski Nazilerden biriydi. Filbingeri 1973-1979 yılları arasında Almanya’nın üçüncü büyük eyaleti Baden-Württemberg’in başbakanı olarak görev yaptı.