Neandertaller bağışıklık sistemimizi güçlendirmiş!

Alman ve Fransız enstitüleri tarafından yapılan ortak araştırmaya göre, Neandertal insan türünün günümüz insanının genlerine etkisi bilinenden de daha etkili düzeyde.

Alman ve Fransız enstitüleri tarafından yapılan ortak araştırmaya göre, Neandertal insan türünün günümüz insanının genlerine etkisi bilinenden de daha etkili düzeyde. Araştırmaya göre, Neandertal kökenli genler, günümüz insanının bağışıklık sisteminde önemli bir etkiye sahip.

Fransız Pasteur Enstitüsü ile Alman Max-Planck Enstitüsü tarafından yapılan ortak çalışma kapsamında, farklı ülkelerden 2 bin 500 kişinin genleri incelendi.

Araştırma sonuçlarına göre, modern insan (Homo Sapiens) genlerinin yüzde 2’sine yakını, günümüzden 40 bin yıl önce nesli tükenen Neandertal’den gelme iken, bu genlerin en önemli etkisi bağışıklık sistemine oldu.

İki tanınmış enstitünün araştırmasına göre, günümüz insanının bağışıklık sisteminin güçlenmesinde Neandertallerden miras kalan genlerin etkisi oldu. Günümüz insanının özellikle soğuk havaların yanı sıra birçok hastalık türüne karşı savunma mekanizmasının önemli bir kısmı Neandertallerden kalma.

Buna göre, dünyanın bazı bölgelerindeki insanlardaki Neandertal kökenli genlerin oranı yüzde 2’inin de üstüne çıkabiliyor.

Aynı araştırmaya göre, Neandertallerden kalma genlerin bir de olumsuz etkisi var. Buna göre, Homo Sapiens’in Neandertal kökenli genleri nedeniyle doğada hiçte zararlı olmayan birçok çevresel etkiden dolayı alerji kaptığı sanılıyor.

Neandertal kökenli genlerin etkisinin artması, Homo Sapiens’in bağışıklık sisteminde yol açtığı yüksek doz aktivite nedeniyle birçok çevresel etkene karşı alerji geliştirdi.

Neandertal insan türünün neslinin günümüzden 40 bin yıl kadar önce Avrupa’da tükendiği biliniyor. Modern insan Homo Sapiens’in yaklaşık 50 bin yıl kadar önce Afrika’dan yola çıkarak Avrupa’ya ulaştığı ve bundan sonra Neandertal türünün yok olmaya başladığı hesaplanıyor.

Günümüzde  en fazla Neandertal geni barındıran insanların Avrupalılar ve Uzak Asyalılar olduğu da edinilen sonuçlar arasında.