Neandertaller de Homo Sapiens geni taşıyordu

Almanya’nın önde gelen araştırma kuruluşlarından Max-Planck Enstitüsü (MPI) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, modern insan Homo Sapiens ile Neandertaller arasındaki karışım bilinenden daha da eski.

Almanya’nın önde gelen araştırma kuruluşlarından Max-Planck Enstitüsü (MPI) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, modern insan Homo Sapiens ile Neandertaller arasındaki karışım bilinenden daha da eski. Homo Sapienslerin Neandertallerin genlerini taşıdığını gösteren araştırmalara ek olarak, Neandertallerin de modern insanın genini taşıdğını gösteren sonuçlara ulaşıldı.

Nature dergisinde yayınlanan araştırma kapsamında Avrupa ve Asya’da on binlerce yıl önce yaşamış insanlara ait kemikler incelendi. Buna göre, Avrupa’daki Homo Sapienslerin Neandertal genleri taşıdığı bir kez daha kesinleşirken, Asyalı Neandertal insanında Homo Sapiens genlerine rastlandı.

Altay Dağları’nda bulunan ve tahminen 100 bin yıl önce yaşamış bir Neandertal insanına ait kemiklerde yapılan incelemede, bu kişilerin genlerinde Homo Sapiens izine rastlandı. Avrupa’daki bazı mağaralarda bulunan iki Neandertal insanında ise Homo Sapiens genlerine raslanmadı.

Araştırmaya göre, Homo Sapiens geni taşıyan Neandertallerin varlığı sadece Asya’da kanıtlanmış oldu.

Daha önce yapılan araştırmalar, günümüz insanı Homo Sapienslerin genlerinin yüzde 1 ile 5’ine kadarının Neandertallerden kalma olduğunu gösteriyordu. Science dergisinde yayınlanan bir başka araştırmada ise, nikotin bağımlılığı veya depresyonun da Neandertallerden Homo Sapiens’e geçen genlerden kaynaklı olduğu ortaya konulmuştu.

Öte yandan MPI tarafından yapılan araştırmada, günümüz insanının bağışıklık sistemini Neandertallerden kendisine miras kalan genlere borçlu olduğu tezinin doğru olduğu yinelendi.  Daha önce de ABD’li bilim insanlarının yaptığı benzeri bir araştırmada, Homo Sapienslerin Afrika dışındaki bölgelerdeki soğuklara karşı direnç geliştirmesinin en önemli etkeni olarak, Neandertal insanıyla karışmış olması gösterilmişti.