Neruda’nın kemikleri yeniden gömülecek

Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Şili’li şair Pablo Neruda’nın 3 yıl önce incelenmek üzere çıkarılan kemikleri, Nisan ayında yeniden gömülecek.

Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Şili’li şair Pablo Neruda’nın 3 yıl önce incelenmek üzere çıkarılan kemikleri, Nisan ayında yeniden gömülecek. Şili’li yargıç Mario Carroza, 2013 yılında otopsisi yapılmak üzere mezarından çıkarılan kemiklerin yasal olarak daha fazla tutulamayacağını söyledi.

Carroza, Neruda’nın kemiklerinin daha önce mezarının olduğu Şili açıklarındaki Negra Adası’nda 26 Nisan’da gömüleceğini açıkladı.

Neruda’nın ölümüne yol açması ihtimali bulunan virüs veya bakterilere dair analizlerin devam edeceğini kaydeden yargıç, bazı kemik örneklerinin ise adli tıpta tutulacağını belirtti.

Komünist şair ve yazar Pablo Neruda, sosyalist devlet başkanı Salvador Allende’nin devrildiği 1973 askeri cuntasından 12 gün sonra hayatını kaybetmişti. Augusto Pinochet önderliğindeki faşist darbeye karşı muhalefetini örgütlemek amacıyla Meksika’ya sürgüne gitmeye hazırlanan Neruda, 23 Eylül 1973 günü yaşamını yitirmişti.

Askeri cunta, Neruda’nın prostat kanserinden öldüğünü iddia etmişse de, ünlü şairin şoförü, Neruda’ya Meksika’ya gitmeye hazırlandığı esnada ölümünden bir gün önce cunta doktorlarınca bir şırınga verildiğini söylemişti. Neruda’nın cunta tarafından katledilip katledilmediğini ortaya çıkarmak amacıyla uluslararası bir uzman heyeti de analizler yapmıştı. Analizlerin sonuçları Mart ayında açıklanacak.