Nijerya'da menenjit salgını: Bini aşkın ölü

Nijerya’nın kuzeyine yayılana menenjit virüsü nedeniyle Kasım ayından bu yana bini aşkın kişi hayatını kaybetti. Yetkililer salgının kontrol altına alındığını bildirdi.

Hastalıkları Denetleme Ulusal Merkezi NCDC tarafından yapılan açıklamada, 9 Mayıs itibariyle ülkenin 23 eyaletinde 13 bin 420 vakanın tespit edildiği belirtildi. Açıklamada, bin 69 kişinin hayatını kaybettiği bilgisi verilirken, bunun virüsün bulaştığı insanların yüzde 8’ine denk geldiği kaydedildi.

Hükümete bağlı NCDC, son iki haftada en çok etkilenen Zamfara, Nijer, Sokoto, Katsina ve Kebbi eyaletlerinde salgının yavaşladığını belirtti.  Bu süre içerisinde Nijer ve Kebbi eyaletlerinde herhangi bir ölüm yaşanmadı.

Menenjit virüsüne ilişkin ilk vaka Kasım ayında Zamfara eyaletinde ortaya çıkmıştı.  Daha sonra 22 eyalete yayıldıktan sonra, yetkililer yoğun aşı kampanyası başlattı. Nijerya, 190 milyon nüfusu ile Afrika’nın en kalabalık ülkesi durumunda.  Sağlık Bakanlığı yetkilileri Nisan ayı başından beri 420 bin kişinin aşılandığını açıkladı.

Menenjit salgını Nijerya’da nadir bir durum değil. Bu ülke, Senagal’den Etiyopya’ya uzanan “menenjit kemeri” adı verilen alanda bulunuyor.

2015 yılında Nijerya ve komşu Nijer’de menenjit virüsü 13 bin 700 kişiye bulaşmış, bin 100’ü aşkın kişi hayatını kaybetmişti.