Obama silah satış ve alımını zorlaştırıyor

ABD Başkanı Barack Obama, ülkesindeki denetimsiz silah satış koşullarını ortadan kaldırmak amacıyla alınacak bir dizi yasal önlemi kamuoyuna duyurdu.

ABD Başkanı Barack Obama, ülkesindeki denetimsiz silah satış koşullarını ortadan kaldırmak amacıyla alınacak bir dizi yasal önlemi kamuoyuna duyurdu.

ABD’de her yıl ’30 bin kişinin yaşamının silahlarla kısaltıldığı’ terimini kullanan Obama, anayasada mevcut olan silah edinme hakkına dokunmaktan ziyade denetimlerin arttırılması yanlısı olduğunu vurguladı.

Özellikle çocuklar arasında silah kullanımına dikkat çeken Obama, “eğer bir çocuk Aspirin şişesi açamıyorsa, tetik çekememesini de sağlamalıyız” diye konuştu.

Hedeflerinin silahlı şiddete ‘akıllı’ çözümler bulmak olduğunun altını çizen Obama, “silah lobisi ABD’yi rehin almamalı” uyarısı yaptı.

Barack Obama’nın silah satışı ve edinimine ilişkin önlem paketinde, silah satın alacak bireylerin geçmişinin daha sıkı kontrol edilmesi, silah satış mağazalarında çalışan herkesin lisans sahibi olması ve müşterilere dair bilgileri daha iyi kontrol etmeleri bulunuyor.

Federal polis (FBI) tarafından silah satış ve alımlarına ilişkin verilerin daha sıkı kontrol edileceği veri bankasının iyileştirilmesi hedeflenirken, FBI bünyesine ek 230 memur alımı yapılacak. Yine silah kontrolünden sorumlu kuruluş olan ATF bünyesine de 200 yeni soruşturma elemanı alınacak. Yeni düzenlemelerle ATF’nin internet üzerinden yapılan silah satışlarını daha iyi kontrol etmesi sağlanacak.

Psikolojik rahatsızlık veya hastalığı olan bireylerin tedavileri için 500 milyon ek bütçe ayrılmasının yanı sıra, bu kişilere dair bilgilerin kontrol sisteminde daha detaylı yer alması öngörülüyor. Silah teknolojisine yönelik bilimsel araştırmaların daha fazla teşvik edilmesi de planlanıyor.

322 milyon nüfuslu ABD’de şahıslara ait 300 milyonu aşkın silah olduğu tahmin ediliyor. Silahlı saldırılar nedeniyle ülkede her yıl 30 bini aşkın kişi hayatını kaybediyor.

Obama’nın silah satışlarını daha sıkı denetleme çabaları Kongre’de çoğunluğu oluşturan Cumhuriyetçiler ile silah lobisine yakın seçilmişlerin tepkisini çekiyor.