Obamacare’de değişiklik tasarısı kabul edildi

Obamacare değişiklik tasarısı Temsilciler Meclisinden kabul edildi.

ABD’de on milyonlarca dar gelirliyi ilgilendiren ve Obamacare olarak adlandırılan sağlık sigortası sisteminin değiştirilmesine ilişkin tasarı Temsilciler Meclisi’nde kabul edildi. Tasarıyla milyonlarca kişinin olumsuz etkileneceği bildiriliyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın Obamacare adlı yasayı tümüyle kaldırmak isteği Mart ayında yeterli desteği bulmamış, bunun üzerine yasada değişiklikler yapılması yoluna gidilmişti.

Cumhuriyetçi Parti’nin çoğunluğu elinde bulundurduğu Temsilciler Meclisi’nde yapılan oylamada, 213 ret oyuna karşılık 217 oyla Obamacare adlı yasada bazı değişiklikler öngören tasarı kabul edildi. Oylamada 20 Cumhuriyetçi üyenin ‘hayır’ oyu vermesi dikkat çekti.

Ancak tasarının tümüyle yasallaşması için Senato’dan da geçmesi gerekiyor. Tasarıyı Haziran ayından sonra görüşmesi beklenen Senato’da ise Obamacare adlı yasanın değiştirilmesine destek verenlerin sayısı azınlıkta. Temsilciler Meclisi’nde olduğu gibi Senato’daki bazı Cumhuriyetçi senatörlerin buna karşı çıkacağı duyurulmuştu. 100 üyeli Senato’da Demokrat Parti 46, Cumhuriyetçi Parti 52 ve bağımsızlar 2 sandalyeye sahip.

Eski ABD Başkanı Barack Obama’nın en önemli projelerinden olan ve dar gelirlilere sağlık sigortası imkanı tanıyan Obamacare yasasının kaldırılması halinde önümüzdeki 10 yılda 24 milyon kişinin sağlık güvencesinden yoksun kalacağı tahmin ediliyor.