Onbinlerce insan Kanada'daki yangınlardan kaçıyor

Kanada'nın Uzak Kuzey bölgesinde yaşayan binlerce kişi orman yangınları nedeniyle küçük Yellowknife havaalanına akın ederken, bölgeyi güneyden tahliye etmek için tek otoyolda araç konvoyları oluştu.

Yerel yetkililere göre 20 binden fazla insanın, kontrolsüz büyük yangının oluşturduğu tehditten dolayı Kuzeybatı Toprakları'nın (NWT) başkenti Yellowknife'ı boşaltması gerekiyor.

Perşembe günü, on uçuş yaklaşık bin 500 kişiyi tahliye etti ve cuma günü Yellowknife'tan en az 22 uçuş planlandı.

Bölgesel yetkililer, tehdit altındaki sakinlerin yaklaşık dörtte birini hava yoluyla tahliye edebileceklerini tahmin ediyor ve bu çabanın Cumartesi günü de devam etme olasılığını göz ardı etmiyor.

NWT Acil Durum Hizmetlerinden Jennifer Young perşembe gecesi düzenlediği basın toplantısında, "Herkesi Yellowknife'tan çıkarana kadar devam edeceğiz” dedi.

Bu arada otoyolun, şehrin çıkışında tamamen felç olduğu belirtiliyor. Güneydeki komşu Alberta, en yakını Yellowknife'a bin 150 kilometre uzaklıkta olan tahliye merkezleri kurarak seferber oldu.

İlkbahardan bu yana, Kanada’da rekor seviyelerde bir yangın mevsimi yaşanıyor.

Ülke, son yıllarda küresel ısınmayla birlikte şiddeti ve sıklığı artan aşırı hava olayları ile karşı karşıya kaldı.

Kuzeybatı Toprakları nüfusunun yarısından fazlası tahliye emri altında ve başta batıdaki Britanya Kolumbiyası olmak üzere ülke çapındaki diğer birkaç yerleşim yeri de tahliye emri veya olağanüstü hal durumuna geçti.

İkinci kezdir Kanada’nın bir şehri orman yangınları nedeniyle tahliye ediliyor. 2016'da 100 bin kişi Alberta’daki Fort McMurray'den kaçmak zorunda kaldı. Yılın başlarında Halifax'ın Atlantik kıyısındaki banliyöleri de boşaltılmıştı.

230'dan fazlası Kuzeybatı Toprakları'nda olmak üzere, mevcut durumda Kanada'yı doğudan batıya bin 50'den fazla yangın kasıp kavuruyor.

Yaz mevsiminin başlangıcından bu yana ülkede yaklaşık 14 milyon hektar, diğer bir ifadeyle Yunanistan büyüklüğünde bir alan yandı.