Onlarca Afgan mülteci Paris’te sokakta yaşıyor

Avrupa ülkelerinde mülteci sayısının katlanmasına rağmen Fransa’ya gelen mültecilerin sayısı bir önceki yıla oranla oldukça düşük bir artış gösterdi.

Avrupa ülkelerinde mülteci sayısının katlanmasına rağmen Fransa’ya gelen mültecilerin sayısı bir önceki yıla oranla oldukça düşük bir artış gösterdi. Buna rağmen başvuruları adilce işleme konmayan ve sorunları çözülmeyen mülteciler sokakta yaşamaya çalışıyor.

Fransa’nın Calais bölgesinde İngiltere’ye geçmek amacıyla ormanlık alanda yaşayan binlerce mültecinin dramı devam ederken, başkent Paris’te onlarca mülteci kent merkezinde sokakta yatıyor. Günlerdir Raoul-Follereau Meydanı’nda gecelen onlarca Afgan mülteci, Cumartesi gününden bu yana Republique Meydanı’nda yaşamaya çalışıyor.

Taliban ve DAİŞ çetelerinin hakimiyetindeki bölgeler ile saldırıların olduğu kentlerden gelen mültecilerin çoğuna oturum hakkı verilmiyor. Bunu protesto eden Afgan mülteciler, Marianne heykelinin bulunduğu alana yakın bir yerde sokakta yatarken, çevreden geçenlerin de desteğini alıyorlar.

Fransa genelinde mültecilerin barınma sorununun olduğu biliniyor. Ülkeye geçtiğimiz yıl 65 bin kadar mülteci gelirken, yılbaşına kadar bu sayının en fazla 75 bin olması bekleniyor. Almanya ve İsveç gibi ülkelerin yüz binlerce mültecinin hedefi olduğu düşünüldüğünde, Fransız makamlarının ‘mültecileri bıktırma’ anlayışıyla hareket ettikleri görülüyor.