OPCW : Suriye’de kimyasal silah kullanımından endişeliyiz

Merkezi Lahey’de bulunan Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW), Suriye’deki iç savaşta kimyasal silah kullanımından dolayı ‘endişeli olduklarını’ duyurdu.

Merkezi Lahey’de bulunan Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW), Suriye’deki iç savaşta kimyasal silah kullanımından dolayı ‘endişeli olduklarını’ duyurdu. Kimyasal silahların kullanımına son verilmesi çağrısı yapan OPCW, kimyasal kullanımından sorumlu kişilerin yargı önüne çıkarılmasını istedi.

OPCW İdare Konseyi toplantısı ardınan yayınlanan basın açıklamasında, ‘hangi şartlar altında ve kim tarafından olursa olsun’ kimyasal silah kullanımının mahkum edildiği vurgulandı.

Kimyasal silahların ululararası yasaların ihlali olduğunun vurgulandığı açıklamada, sorumluların ‘hesap vermesi gerektiğine’ dikkat çekildi.

OPCW tarafından 6 Kasım’da yapılan bir açıklamada da, Suriye’de hardal ve klor gazı kullanıldığı belirtilmişti. Ancak, Ağustos ve Mart aylarında yaşandığı kaydedilen bu olaylarda kimyasalların kimler tarafından kullanıldığına açıklık getirilmemişti.

DAİŞ çetelerinin yanı sıra Suriye rejiminin de muhaliflere karşı kimyasal silah kullandığına dair iddialar son dönemlerde gündeme gelmişti.

Ağustos 2013’te Şam’ın doğusundaki Ghuta yakınlarında yüzlerce kişinin ölümüne yol açan bir kimyasal saldırı gerçekleştirilmiş, ancak saldırının gerçek faili ortaya çıkarılamamıştı. Bu saldırı sonrasında Suriye rejimi elindeki bin 300 metreküpü aşkın kimyasalı OPCW gözetiminde teslim etmişti. Bu gazlar arasında hardal ve sarin de bulunuyordu.