Orta Afrika Cumhuriyeti'ne Fransız müdahalesine BM onayı!

Orta Afrika Cumhuriyeti'ne Fransız müdahalesine BM onayı!

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Hristiyan ve Müslüman gruplar arasında çıkan çatışmalarda 140 kişi hayatını kaybetti. Fransa ve BM Güvenlik Konseyi durumu acil bir şekilde ele alarak müdahale kararı aldı. Cumhurbaşkanı François Hollande, Fransız askeri varlığının bir kaç gün içinde ikiye katlanacağını açıkladı.

Çatışmaların Mart ayından beri iktidarda olan eski Seleka "isyancıları" ile ile Anti-balaka adlı milisler arasında yaşandığı bildiriliyor.   Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü yetkililerinden Samuel Hanryon, Bangui'deki devlet hastanesine 52 cesedin getirildiğini söyledi. Fransız Le Monde gazetesi Ali Babolo camisine yapılan saldırıda ise 4'ü kadın 58 müslümanın hayatını kaybettiğini duyurdu.

Fou mahallesindeki Notre-Dame kilisesi yanında sokaklarda yedi ceset bulunurken, Amitie hastanesi önünde de 6 cesedin yerde olduğu bildirildi. Bölgeden haber geçen kaynaklar bilançonun ağırlaşabileceğini belirtiyor. Şu ana kadar 140 dolayında kişinin hayatını kaybettiği bildiriliyor.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde isyancıların yönetimi ele geçirmesinin ardından kendisini devlet başkanı ilan eden Michel Djotodia, sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Fransa olayı gerekçe göstererek buraya bir operasyon kararı aldı. Ülkedeki asker sayısını iki katına çıkaracağı ve insani felaketleri önleyeceklerini söyledi. 

Fransa bu operasyon için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) iznini aldı. BMGK, son dönemde sivil çatışmaların ve insan hakları ihlallerinin gündemde olduğu Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki durumu ele aldı. Konsey, ülkede düzenin tekrar sağlanması ve sivillerin korunması amacıyla kabul ettiği 2127 sayılı kararla halen ülkede bulunan 2 bin 500 kişilik Afrika Birliği misyonuna (MISCA) gerekli önlemleri alması konusunda yetki verdi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Güvenlik Konseyi önünde yaptığı açıklamada operasyonun Avrupalı partnerlerin destekleri ile Afrika ülkelerinin koordinasyonu içerisinde gerçekleşeceğini belirterek, şu an orada 650 Fransız askerinin bulunduğunu, birkaç saat içerisinde olmasa da birkaç gün içerisinde onların sayısının iki katına çıkacağını söyledi.

Hollande, "Fransa'nın insan yaşamını kurtarmak dışında hiçbir hedefi yok. Bu operasyon hızlı olacak, sürdürülme amacında değil. Düzenli olarak Fransızlara hesap vereceğim" dedi. Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian ise altı ay sürecek olan operasyon için "hedefli ve dakik olacak" dedi.

Yarın yapılacak Afrika'da Barış ve Güvenlik Zirvesi için Paris'te bulunan Orta Afrika Cumhuriyeti Başbakanı Nicolas Tiangaye, BM'nin Fransa ve Afrika Birliği'ne ülkedeki düzeni sağlamak için yetki verilmesiyle ülkede 100 yılı aşkın süredir akan kanın duracağına inandığını söyledi.

Cumhurbaşkan'ın devrilmesinden sonra kaosa sürüklenen 4 milyon 600 bin nüfuslu Orta Afrika Cumhuriyeti'nde çatışmalar nedeniyle nüfusun yaklaşık yüzde 10'unun ülkeyi terk ettiği belirtiliyor.