ÖSO: Rejim güçleriyle birleşebiliriz!

ÖSO: Rejim güçleriyle birleşebiliriz!

Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO), El Kaide karşıtı mücadelede Beşar Esad rejimine bağlı birlikler safında savaşabileceklerini açıkladığı iddia edildi.

Konuya geniş yer ayıran Independent gazetesi Özgür Suriye Ordusu Komutanı General Selim İdris’in İstanbul’da yaptığı yazılı açıklamasına dayandırdığı haberinde başta Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) olmak üzere El Kaide'ye yakın silahlı gruplara karşı gelecekte rejim birliklerine katılabileceklerini söyledi. 

Batılı ülkelerin Suriye’ye giden "cihatçı"lardan endişelenmeye ve bu ülkenin bir "terör" tehdidi haline gelmesinden korktuğu belirtiliyor. ÖSO'nun açıklamasının Cenevre-2 toplantısından önce yapılması dikkat çekerken, ittifakların yeniden değişebileceği yönünde analizler yapılıyor. 

Üst düzey bir Batılı istihbarat yetkilisinin görüşlerine yer veren gazete, Libya ve Irak'ta yapılan hataların tekrarlanmaması gerektiğini ve bu ülkelerdeki hükümetlerin düşmesinden sonra doğan güvenlik boşluğunu radikal grupların doldurduğunu hatırlatıyor. 

Gazete, “ılımlı muhaliflerin, İngiltere dâhil Batılı güçleri, rejim karşıtı ayaklanmaları için halkı cesaretlendirip daha sonra hiçbir adım atmamakla suçladığını, bir yandan da Irak Şam İslam Devleti, El Nusra Cephesi gibi İslamcı grupların, Katar, Suudi Arabistan ve Körfez’deki diğer ülkelerin para ve silah yardımıyla güçlendiğini” yazıyor.

The Independent, Özgür Suriye Ordusu’nun hazırladığı istihbarat raporundaki verilere de yer vererek, Irak Şam Devleti’ne bağlı 5 bin 500 yabancı ve 2 bin Suriyeli savaşçının bulunduğunu, yaklaşık 15 bin kişinin de destek verdiğine dikkat çekiyor. 

ÖSO itihbarat raporunda şu detaylar dikkat çekiyor: “Yabancı savaşçıların gruba katılımı, daha önce Irak’ta savaşmış Ebu Ahmed el Iraki’nin başında olduğu bir ağ aracılığıyla gerçekleşiyor. Bunlardan ‘en tehlikelisi ve en barbar olanları Halep’te Ebu Ömer el Çeçen’in komutasında savaşan 200 Çeçen. Yabancı gönüllüler Suriye’ye vardıklarında patlayıcı yüklü yeleklerle donatılıyor ve kendilerine karşı çıkmaya kalkanlar tehdit ediliyor."

Aynı raporda, IŞİD'in ‘adam kaçırdığı’ ve Türkiye sınırına yakın bölgelere ‘adam kaçırmak için tuzaklar kurulduğu' ifade edilirken,  “İslamcıların hapishanelerinde 35’ten fazla yabancı gazeteci, 60 siyasi eylemci ve 100’den fazla ÖSO üyesi var" diye belirtiliyor. 

Times gazetesi de benzer bir haber yayınlayarak silahların aşırı grupların eline geçmesi korkusu nedeniyle Batı muhaliflere silah göndermeyi durdurduğunu yazdı. Gazete, general İdris'in, Suriye’de "Esad karşıtı" grupların en tehlikelisi olarak ifade edilen Irak Şam İslam Devleti’ne karşı olduğunu gösterdiğini iddia etti. Times gazetesine konuşan İngiltere Kraliyet Askeri Etütler Enstitüsü Araştırma Görevlisi Shanshank Jorshi, “ÖSO, resmi muhalefetin ne kadar geçersiz kaldığını ve El Kaide korkusunun Batılı hükümetleri nasıl bölgeden uzaklaştırdığını fark ediyor…. Bunun yeni gerçekleri tanıyıp kabullenme ve gecikmiş bir adım olduğunu düşünüyorum” tespitini yapıyor.

YÜZLERCE GRUP VAR

ÖSO'ya bağlı grupların onlarcası Suriye'deki çatışmalar sırasında ya El Kaide'ye katıldı ya da El Kaide ile birlikte hareket etti. Son zamanlarda bazı bölgelerde El Kaideli güçler ile ÖSO'ya bağlı bazı gruplar arasında çatışma haberleri gelse de, başka bölgelerde ortak hareket ettikleri belirtiliyor. Bini aşkın grubun ortaya çıktığı ülkede, çok sayıda grup savaş ve insanlık suçlarına karışırken, bir çoğu da yağma, hırsızlık ve fidye için insan kaçırma gibi çeteci faaliyetlere yöneldi. Zaman içinde ÖSO'ya bağlı grupların etkinliği azalırken, El Kaideli gruplar gücünü arttırdı. El Kaide'ye özellikle Türkiye ve Suudi Arabistan gibi ülkelerin destek verdiği belirtiliyor.