Pakistan'da saldırılara rağmen seçimlere katılım yüksek

Pakistan'da saldırılara rağmen seçimlere katılım yüksek

Pakistan'da bugün yapılan genel seçimlerde oy büroları kapanırken, seçim komisyonu tarihi bir katılım olduğunu bildirdi. Oy kullanma işlemi sırasında düzenlenen bombalı saldırılarda en az 18 kişi hayatını kaybetti. 

86 milyon seçmenin sandık başına çağrıldığı seçimlerde oy kullanma işlemi, belirlenen saatten daha geç olarak 18.00'de sona erdi. Büroların geç açıldığı ve hile yapıldığı yönünde tepkilerin geldiği Karaşi'de ise yerel saatle 20.00'de oy büroları kapandı. Seçimlerde 342 sandalyeli ulusal parlamento ile dört eyalet meclisindeki temsilcileri seçiliyor. Seçimlerde birinci gelen parti hükümeti kurmakla görevlendirilecek.

YÜKSEK KATILIM

Seçim Komisyonu sekreteri İştiak Ahmed bir basın toplantısında  "Allahın izni ve halkın yardımı ile özgür ve şeffaf bir seçim" yapıldığını savunarak, "Hiçbir şey gizlemiyoruz. Bir oy bürosuna ilişkin şikayetler gelirse inceleyeceğiz. Seçimlerin şeffaflığı üzerine hiçbir uzlaşı olmayacağı konusunda emin olabilirsiniz" dedi.

Gün sonunda dini parti Cemaa-e-İslami, rakip bir partinin oy pusulalarında manipülasyon yaptığı tepkisinde bulundu. 

Ahmed, 86 milyon seçmenin yarısının yaşadığı Pencap eyaletinde çok güçlü bir katılım olduğunu belirtti.  Seçim komisyonu öğle saatlerinde yaptığı açıklamada yüzde 60'lık bir katılım beklediklerini ifade etti. Bu da 1977'den bu yana en güçlü katılım olarak dikkat çekiyor. 

Bu seçimler tarihi olarak değerlendiriliyor.  Darbelerle dolu bir tarihi olan Pakistan'da, 1947 yılından beri ilk kez bir hükümet beş yıllık görev süresini tamamlayarak seçimlere gidiyor.

NAWAZ ŞERİF ÖNDE

İlk sonuçlara göre eski Başbakan Nawaz Şerif'in partisi ile eski kriket starı İmran Han partisi önde gidiyor.  Muhalefetteki Şerif'in partisi Müslüman Ligi (PML-N) başta olsa da kendi kalesi olarak görülen Pencap'ta 15 sandalye kaybedebileceği belirtiliyor.  

Televizyon kanalları İmran Han'ın Tehrik-i İnsaf (PTI) partisinin 272 seçin bölgesinin 50'sinde önde olduğunu söylüyor. Uzmanlar, PML-N'nin en fazla sandalyeye sahip olacağını ancak PTI'nin onu çoğunluktan mahrum bırakabileceği değerlendirmesinde bulunuyor.  Mevcut durumda iktidarda olan Benazir Butto'nun dul eşi olan Devlet Başkanı Asif Ali Zerdari'nin Pakistan Halk Partisi (PPP) ise üçüncü sırada görünüyor.

EN AZ 18 ÖLÜ

Oy kullanma işlemi sırasında bombalar da patladı. Talibanlar seçimleri boykot etmeye çağırmış ve saldırı tehdidinde bulunmuştu. Ülkenin güneyindeki Karaşi kentinde laik bir adayı hedef alan saldırıda biri 3 yaşındaki çocuk olmak üzere en az 11 kişi öldü, 23 kişi yaralandı.  Belucistan'da çıkan çatışmalarda 6 kişi ölürken, Peşawar'da bir oy merkezine düzenlenen bombalı saldırıda bir kişi öldü. Seçim kampanyaları sırasında da 110'u aşkın kişi ölmüştü 

Pakistan Talibanları Hareketi (TTP), bu seçimleri İslam dışı olarak niteliyor. Kampanya sırasında Peştunların laik partisi olan Awami National Party (ANP) saldırıların temel hedefi oldu. ANP gibi Talibanlar da Peştun'lardan oluşuyor ve  ülkenin kuzey batısı ile Karaşi'de bu etnik nüfusu içerisinde örgütleniyor.