Pakistan'da 'tarihi' seçim: Oy bürolarına bombalı saldırılar

Pakistan'da 'tarihi' seçim: Oy bürolarına bombalı saldırılar

Pakistan'da bugün 86 milyonu aşkın seçmen sandık başına çağrıldı. Oy kullanma işlemelerinin başlaması ile birlikte, güneydeki Karaşi ile kuzey batıdaki Peşawar'da bombalı saldırılar düzenlendi. En az 11 kişi bu saldırılarda hayatını kaybetti.

Oy kullanma işlemi, bazı istisna yerler dışında yerel saatle 08.00'de başladı.  70 bin oy bürosu, sat 17.00'de kapanacak.  Seçimlerde 342 sandalyeli ulusal parlamento ile dört eyalet meclisindeki temsilcileri seçilecek. Seçimlerde birinci gelen parti hükümeti kurmakla görevlendirilecek.

YÜZDE 60 KATILIM BEKLENİYOR

Seçim Komisyonu tarafından yapılan açıklamaya göre seçimlere katılım öğle saatlerinde yüzde 30'a ulaştı.  AFP'ye açıklamada bulunan seçim komisyonunun üst düzey yetkilisi Hurşid Alam, "Katılım oranı çok cesaretlendirici. Şu anda yüzde 30 oranında katılım olduğunu düşünüyoruz ve nihai katılımın yüzde 60'a yakın olacağını bekliyoruz" dedi. 2008'deki genel seçimlerde yüzde 44 oranında katılım sağlanmıştı.

İLK KEZ BİR HÜKÜMET BEŞ YILINI DOLDURABİLDİ

Bu seçimler tarihi olarak değerlendiriliyor.  Darbelerle dolu bir tarihi olan Pakistan'da, kurulduğu 1947 yılından beri ilk kez bir hükümet beş yıllık görev süresini tamamlayarak seçimlere gidiyor.

Oy kullanma işleminin başlamasından bir kaç saat sonra patlamalar yaşandı. İlk patlamayı, seçimleri boykot etmeye çağıran Talibanlar üstlendi. AFP'ye göre Karaşi kentinde laik bir adayı hedef alan saldırıda biri 3 yaşındaki çocuk olmak üzere en az 11 kişi öldü, 23 kişi yaralandı.  Saldırı yerel aatle 10.00 sıralarında gerçekleşti.

LAİK PEŞTUN PARTİSİ SALDIRILARIN HEDEFİ

İkinci saldırı,yine Karaşi'de Awami National Party (ANP)'nin bir üyesine yönelik gerçekleşti. Yerel polis, Amanullahj Mehsud'un parti binası ve oy bürosu arasında aracı içindeyken patlama meydana geldiğini ve Mehsud'un bir korumasının kaybettiğini bildirdi.  Bu saldırıyı Pakistan Talibanları Hareketi (TTP) üstlendi. Talibanlar, bu seçimleri İslam dışı olarak niteliyor.

Ülkenin diğer ucu olan Peşawar'da kadınların oy kullandığı bir büro önünde bomba yerleştirilmiş bir motosikletin patlaması sonucu en az 8 kişi yaralandı. Yaralılar arasında büroyu korumakla görevli polislerin de olduğu bildirildi.

TTP, seçim kampanyası boyunca da düzenlenen bir çok saldırıyı üstlendi.  Peştunların laik partisi olan ANP bu saldırıların temel hedefi oldu.  ANP gibi Talibanlar da Peştun'lardan oluşuyor ve  ülkenin kuzey batısı ile Karaşi'de bu etnik nüfusu içerisinde örgütleniyor.