Paris Konferansı'ndan Irak'a her türlü destek sözü

Paris Konferansı'ndan Irak'a her türlü destek sözü

Irak'a ilişkin Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen uluslararası konferanstan Irak'a askeri dahil her türlü destek sözü çıktı.

Fransa öncülüğünde yapılan Paris konferansının sonuç bildirgesinde, "Paris Konferansı katılımcıları DAİŞ'in (IŞİD) tüm uluslararası toplum için bir tehdit oluşturduğunu belirttiler" denildi.  

Bildiride, Batılıların genellikle kullandığı "İslam Devleti" yerine Irak Şam İslam Devleti'nin Arapça kısaltılmışı olan "DAİŞ"in kullanılması dikkat çekti. Fransa Cumhurbaşkanı da açılış konuşmasında "DAİŞ" demeyi tercih etmişti.

Sonuç bildirgesinde "(Katılımcılar) DAİŞ'in Irak'ta pozisyon aldığı bölgelerdeki varlığına son verme gereğinin aciliyetinin altını çizdiler. Bu amaçla, DAİŞ'e karşı mücadelede yeni Irak hükümetini, uygun bir asker yardım dahil olmak Irak makamları tarafından ifade edilen ihtiyaçlarla örtüşen gerekli olanaklarla desteklemeye angaje oldular" diye belirtildi.

Katılımcılar, "Bu destek uluslararası hukuka ve sivil toplulukların güvenliğine saygı çerçevesinde sunulacak"  diye ekledi.

Konferans ardından basın karşısına geçen Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, konferansa katılan 30 ülkeye teşekkür ederek "Hem ağırlığı olan bir toplantı hem de bir umut toplantısıydı" dedi.  

Fabius'a göre hem dünyanın en güçlü ülkeleri hem de coğrafik ve ideolojik olarak farklı durumda olan konferans bileşenlerinin tümü "DAİŞ'e karşı mücadeleye karar verdik" dedi.

Fabius, "Bir çoğu bu terörist grubunun finansal kaynaklarını kurutmanın gerekliliğinde ısrar etti. Bu yönlü olarak Bahreynli dostlarımızın girişiminde yakında bir konferans organize edilecek" dedi.

Bugünkü konfernsa İran hariç Ortadoğu ülkeleri ile Batılı ülkeler konferansa katıldı. Bunlar arasında özellikle BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ile Katar, Suudi Arabistan ve Türkiye'nin temsilcileri yer aldı.

Konferansın açılış konuşmasını Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Iraklı mevkidaşı Fuad Masum yaptı.   François Hollande, IŞİD'e karşı "kaybedilecek zaman olmadığını" belirterek, Irak'ta siyasi bir çözümün Suriye'den geçtiğini söyledi.

İlgili haber:

Paris'te Irak Konferansı: 'Irak'ta siyasi çözüm Suriye'den geçer'