Paris'te Irak Konferansı: 'Irak'ta siyasi çözüm Suriye'den geçer'

Paris'te Irak Konferansı: 'Irak'ta siyasi çözüm Suriye'den geçer'

Irak'a ilişkin Paris'te düzenlenen uluslararası konferansın açılış konuşmasını yapan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, IŞİD'e karşı "kaybedilecek zaman olmadığını" belirterek, Irak'ta siyasi bir çözümün Suriye'den geçtiğini söyledi.

Fransa öncülüğünde 30 dolayında ülkenin temsilcisi bugün Paris'te Irak için buluştu.  İran hariç Ortadoğu ülkeleri ile Batılı ülkeler konferansa katıldı. Konferansın açılış konuşmasını Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande yaptı.

Konferansa BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ile Katar, Suudi Arabistan ve Türkiye'nin temsilcileri katıldı.  

Hollande, Fransa'nın ortaklarını "Irak makamları yanında açık, sadık ve güçlü" durmaya çağırarak, Irak Şam İslam Devleti'nin Arapça kısaltılmışı olan "DAİŞ" tehdidine karşı "kaybedilecek zaman olmadığını" söyledi. Hollande, "DAİŞ cihatçılarının tehdidine karşı kaybedilecek zaman yok" dedi.

'DEMOKRATİK SURİYE MUHALEFETİ DESTEKLENMELİ'

Hollande, "Iraklıların terörizme karşı mücadelesi bizim mücadelemizdir. Iraklı makamların yanında açık, sadık ve güçlü angaje olmamız gerekiyor" diye ekledi.

Irak'ın kuzeyinin yüzde 40'ını ve Suriye'nin yüzde 25'ini kontrol ettiği iddia edilen IŞİD'in "en zayıf olanları, en kırılgan olanları, kadınları, çocuklar ve dini azınlıkları hedef aldığını" söyleyen Hollande, "Tehdit küreseldir ve küresel bir cevap verilmeli" diye belirtti. 

Irak'ta "siyasi bir çözümün" Suriye'den geçtiğini söyleyen Hollande, şöyle konuştu: "Kaos, teröristlerin çıkarınadır.  Suriye'nin geleceğini korumak için müzakere edebilecek ve uzlaşı yapabilecek olanları desteklemek gerekiyor. Fransa için bunlar demokratik muhalefet güçleridir. Tüm olanaklarla desteklenmeliler."  

Hollande, bu açıklaması ile bir kez daha Başar El Esad'ı dışlarken, Suriye'de IŞİD'e karşı hava saldırılarına katılıp katılmayacakları konusunda herhangi bir ifade kullanmadı.

Paris konferansının tek bir amacı olduğunu vurgulayan Hollande, "Irak makamlarına, ihtiyacı olan siyasi desteği sunmak ve Irak'ın yeniden inşası için etkili bir şekilde dost ülkelerden fon toplamak" dedi.

IŞİD'e karşı uluslararası geniş bir koalisyon ile asker desteklerini de ifade eden Hollande, özellikle Fransa dahil, dünyanın her yerinden IŞİD'e katılan savaşçı akışını durdurmak gerektiğine dikkat çekti.

MASUM: IŞİD ETNİK VE DİNİ TEMİZLİK YAPIYOR

Hollande ile birlikte konferansa başkanlık eden Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, IŞİD'in son aylarda "katliamlar" yaptığını ve "soykırım olarak nitelendirilebilecek suçlar" işlediğini, "etnik ve dini temizlik" yaptığını söyledi.  

Konferanstan hemen önce de  Europe 1 radyosuna konuşan Irak'ın Kürt Cumhurbaşkanı Fuad Masum, "Bir hava müdahalesine ihtiyacımız var" dedi. Masum, "Hızlı bir şekilde müdahale etmeleri gerekiyor çünkü eğer gecikirlerse, bu müdahale ve Irak'a destek gecikirse, DAİŞ (IŞİD) belki başka yerler de işgal edecek" dedi

FRANSA KEŞİF UÇUŞLARINA BAŞLADI

Hollande'ın Paris konferansında konuştuğu sırada Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, ziyarette bulunduğu Birleşik Arap Emirlikleri'nde Irak'ta ilk askeri keşif uçuşlarının bugün başlayacağını açıkladı. Bu uçuşların Birleşik Arap Emirlikleri ve Irak makamlarını izniyle yapılacağı belirtildi. Fransız medyasına göre aralarında savaş uçakları Rafale pilotlarının da olduğu 200 askerin konumlandığı El Dafra üssünden iki uçak kalkış yaptı.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da bugün yaptığı bir açıklamada krizden dolayı 1.8 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kaldığını belirterek, amaçlarının herşeyden önce Irak hükümetine siyasi, güvenlik ve insani destek vermek olduğunu söyledi. 

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de CBS televizyonuna yaptığı açıklamada,  artık harekete geçme halinde olduklarını belirttti. ABD'ye göre uluslararası koalisyona herhangi bir şekilde 40 dolayında ülke katılıyor. Avustralya da 600 askeri ile katılacaklarını duyurdu.