Paris’teki Ukrayna toplantısından sonuç alınamadı

Ukrayna’nın doğusunda savaşın yeniden başlaması tehlikesine karşı Paris’te yapılan dışişleri bakanları toplantısında kayda değer bir sonuç alınamadı.

 Ukrayna’nın doğusunda savaşın yeniden başlaması tehlikesine karşı Paris’te yapılan dışişleri bakanları toplantısında kayda değer bir sonuç alınamadı. Almanya, Fransa, Rusya ve Ukrayna’nın katıldığı toplantıda, doğudaki Donbass bölgesinde seçimlerin Temmuz’dan önce yapılması konusunda ise uzlaşma sağlandı.

Paris’te yapılan toplantı sonrasında konuşan Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, Donetsk ve Luhansk’dan oluşan Donbass bölgesindeki seçimlerin yapılabilmesi için Ukrayna Parlamentosu’nun yeni seçim yasasını kabul etmesi gerektiğini söyledi. Ayrault, seçimlerin Temmuz ayından önce yapılmasının önemine dikkat çekildiğini kaydetti.

Toplantı sonrasında açıklama yapan Alman Bakan Frank-Walter Steinmeier ise, görüşmelerde kayda değer bir sonuç alınamadığını söyledi. Tarafları uyaran Steinmeier, Ukrayna ve Rusya’nın yeterli düzeyde işbirliği yapmadığını savundu.

Ukrayna ise, Rusya’nın Donbass bölgesinde önemli miktarda silahın saklandığını iddia ediyor. Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin, Rusya sınırına müdahale edemediklerini ve Donbass’a geçen askerler ve silahlar ile ilgili Rusya’dan talep ettikleri bilgilerin kendilerine sunulmadığını savundu.

Rusların çoğunluğu oluşturduğu Donetsk ve Luhansk bölgelerinin önemli bir bölümü ‘halk cumhuriyetleri’ biçiminde örgütlenen Rus grupların kontrolünde. Bu bölgede Nisan 2014’den bu yana yaşanan çatışmalarda 9 bini aşkın kişi yaşamını yitirdi.

Almanya ve Fransa’nın arabuluculuğuyla Belarus’un başkenti Minsk’te geçtiğimiz yıl yapılan görüşmelerde ateşkes konusunda uzlaşılmıştı.