Paris ve Ankara 'ortak eylem planı' imzalayacak!

Paris ve Ankara 'ortak eylem planı' imzalayacak!

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ile Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bugün Paris'te bir araya geliyor. Görüşme öncesi onlarca Kürt Dışişleri Bakanlığı önünde protesto eylemi başlattı.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, bugün Türk mevkidaşını Paris'te kabul ediyor. Dışişleri Bakanlığı internet sitesinde yer alan açıklamada, "Söz konusu olan, Ocak ayında Cumhurbaşkanı'nın (François Hollande) Türkiye'ye ziyareti sırasında kabul edilen yeni stratejik işbirliğimiz çerçevesinde yapılan ilk toplantıdır" denildi.

Her iki bakanın başta Irak ve Suriye'deki durum olmak üzere bölgesel sorunları ele alacağı belirtilirken, bu görüşmenin ayrıca "tüm alanlarda işbirliğinin sürdürülmesini" sağlayacağı kaydedildi.

Açıklamada, "Bakanlar 2014-2016 dönemi yol haritasını oluşturacak olan ortak bir eylem planı imzalayacaklar" dedi.

Bu görüşme Cumhurbaşkanı François Hollande'ın 8 Ekim günü yaptığı açıklamada Türk Cumhurbaşkanı ile telefon görüşmesinde tampon bölge fikrine destek verdiğini söylemesi ardından geldi. Kobanê'ye yönelik işgal saldırılarının sürdüğü bir dönemde gündemleştirilen tampon bölge şantajını şu ana kadar sadece Fransa'nın açıktan kabul ettiği görülüyor. ABD ve NATO, tampon bölgenin gündemlerinde olmadığını açıklamıştı.

Fransız ve Türk Dışişleri Bakanları'nın görüşeceği sıralarda Fransa Dışişleri Bakanlığı önünde bir araya gelen 50'nin üzerinde kişi protesto eyleminde bulundu. Polis kitleye saldırdı. Alanda gerginlik var.