Patriotlar üç kente yerleştiriliyor

Patriotlar üç kente yerleştiriliyor

NATO yaptıðı açıklamada Türkiye’yi olası Suriye tehditlerine karşı korumak iddiasıyla karadan havaya Patriot füzelerinin “önümüzdeki haftalarda” yerleştirileceðini bildirdi.

Yazılı bir açıklama yapan NATO, füzelerin “önümüzdeki haftalarda yerleştirileceðini ve tamamen savunma amaçlı olacaðını” söyledi.

Açıklamada, patriotların ne uçuşa yasak alan ne de herhangi bir saldırı operasyonunu desteklemeyeceði belirtilirken, “Amacı Türkiye’ye yönelik tüm tehditleri caydırmak, Türk nüfusu ve topraklarını savunmak, NATO’nun güney doðu sınırındaki krizi hafifletmeyi saðlamaktır” denildi.

NATO ülkeleri ABD, Almanya ve Hollanda, her biri ikişer Patriot bataryası ile 400’e yakın asker Türkiye’ye konumlandıracak. NATO’ya göre Almanya bataryalarını Maraş’ta, Hollanda Adana’da, ABD ise Antep’te yerleştirecek. Alman askerleri hazırlık için Pazartesi akşamı Türkiye’ye geldi.

Karadan havaya Patriot füzelerinin üreticisi Lockheed Martin’e göre Patriotlar, taktik balistik füzeler, seyir füzeleri ve uçakları imha edebilir.

PATRÝOTLAR NE ÝÇÝN TÜRKÝYE’DE?

Türkiye’nin talebi üzerine yerleştirilecek olan bu füzelerin Suriye’nin olası saldırılarına karşı olduðu iddia edilse de, analistler esas amacın Ýran’a karşı olduðunu düşünüyor. PYD Eş Başkanı Salih Müslim’e göre, Suriye’nin elindeki kimyasal başlıklı Scud füzeleri Şam çevresinde bulunuyor ve Türkiye’ye erişecek menzile sahip olmadıðını belirtiyor. Salih Müslim, bu füzelerin Ýsrail için tehdit olduðunu ifade ederken, Patriotların da başka bir savaşa hazırlık olduðunu kaydediyor.

Ýran Savunma Bakanı da bugün yaptıðı bir açıklamada, Türkiye’ye yerleştirilecek olan Patriot füzelerinin bu ülkenin güvenliðinin tesis edilmesinde hiçbir rol oynamadıðını belirtti.Ýsna haber ajansına göre Savunma Bakanı Ahmed Vahidi, “Patriot füzelerinin Türkiye’ye yerleştirilmesi, Türkiye’de güvenliðin tesisinde hiçbir rol oynamıyor ve ülkeye zarar veriyor” dedi.

Vahidi, Batı’nın kendi çıkarlarını sürdürmeye devam ettiðini belirterek, “Biz Batılı ülkelerin bölgesel etkileşimdeki varlıðını onaylamıyoruz” dedi. Savunma Bakanı, Ýran’ın Suriye rejim güçlerine yardım ettiði yönündeki iddiaları da yalanladı.

Ýran Genelkurmay Başkanı da Türkiye’ye Patriot yerleştirilmesinin bir dünya savaşına hazırlık olduðunu söylemişti.