Pegida’nın nefret söylemlerine inceleme

Almanya’da geçtiğimiz yıl ortaya çıkan ve on binlerce taraftara ulaşan Pegida hareketinin eylemlerini ırkçı gösterilere dönüşmesi yargı yolunda.

Almanya’da geçtiğimiz yıl ortaya çıkan ve on binlerce taraftara ulaşan Pegida hareketinin eylemlerini ırkçı gösterilere dönüşmesi yargı yolunda. Radikal İslamcı grupları bahane ederek ırkçı propaganda yapan Pegida’ya eylem yasağı gündemde.

Kendilerini Batının İslamlaşmasına Karşı Avrupalı Yurtseverler (Pegida) olarak niteleyen ırkçı hareketin Pazartesi günü düzenlediği yürüyüşte yapılan ırkçı konuşmaları Alman polisinin takibinde. Belçikalı ırkçı parlamenterler Filip Dewinter ve Anke van Dermeersch’in konuşmacı olarak katıldığı Dresden’deki son eylemde, Müslümanlara yönelik ayrımcı ve nefret söylemleri nedeniyle polis inceleme başlattı.

Dresden Belediyesi’nden yapılan açıklamada da, polisin yapacağı incelemenin ardından Pegida’nın düzenleyeceği eylemlere ‘halkı kin ve düşmanlığa kışkırtma’ gerekçesiyle yasak konulabileceği duyuruldu. Pegida, önümüzdeki Pazartesi ve yine Noel Bayramı’ndan önceki son Pazartesi günü Theaterplatz’da gösteri düzenlemeyi planlıyor.

Pegida’nın son olarak 9 Kasım’da düzenlediği eyleme izin verilmesi Dresden’deki otoritelere yönelik ciddi eleştirileri beraberinde getirmişti. 9 Kasım’daki Pegida yürüyüşü, Nazilerin 1938’de Yahudilere ait binlerce ev, işyeri, sinagog ve mezarlığı hedef alan saldırılar düzenlediği ve en az 91 Yahudiyi katlettiği Kristal Gece olarak da bilinen porgromun yıl dönümüne denk gelmesi nedeniyle eleştirilerin hedefi olmuştu.

Birçok davadan yargılanmış Lutz Bachmann tarafından Ekim 2014’de DAİŞ ve yandaşlarının saldırılarına karşı kurulan Pegida, çok geçmeden tüm yabancılara karşı ırkçı söylemlerin odağı haline gelmişti. Pegida’nın bu yılın Ocak ayında düzenlediği bir gösteriye 25 bini aşkın kişi katılmıştı.