“Pegida ve AfD sağ siyasetteki temsiliyet boşluğunun ürünü”

Ekim 2014’ten bu yana Almanya’da göç ve İslam karşıtı fikirleriyle öne çıkan Pegida hareketinin Euro karşıtı sağ-popülist parti AfD ile yakınlığı öne çıkıyor.

Ekim 2014’ten bu yana Almanya’da göç ve İslam karşıtı fikirleriyle öne çıkan Pegida hareketinin Euro karşıtı sağ-popülist parti AfD ile yakınlığı öne çıkıyor. Siyaset bilimci Werner Patzelt’e göre, Pegida ve AfD, Alman sağ siyasetindeki ‘temsiliyet boşluğunun’ ürünü. 

Alman siyaset bilimci Wernter J. Patzelt’in inisiyatifiyle yapılan araştırmada, göç karşıtı ve ırkçı görüşler etrafında toplanan Pegida üyelerinin önemli bir kısmının ‘sağ siyasetteki boşluktan’ ötürü tepkili oldukları belirtildi. Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Avrupalı Yurtseverler (Pegida) adlı hareketin sadece Doğu Almanya’daki Sachsen eyaletine özgü bir fenomen olmadığı vurgulanan araştırmada, Pegida’nın ‘bu söylemle zararsız gösterilmemesi gerektiği’nin altı çizildi. 

YÜZDE 20’Sİ AŞIRI SAĞCI 

Araştırmayı yöneten siyaset bilimci Werner Patzelt, Pegida taraftarlarının beşte dördünün AB karşıtı Almanya için Algernatif (AfD) taraftarı olduğunu dile getirdi. Siyasi partiler aracılığıyla sağ-popülizmin Almanya’da yayıldığı uyarısında bulunan Patzelt, iç savaşlardan kaçan mültecilerin kabülünün dahi bu kesimlerce reddedildiğini hatırlattı. 

Pegida gösterilerine katılanların yüzde 20’sinin ise aşırı sağcı veya Neonazi görüşlere meyilli olduğunu söyleyen Patzelt, geri kalanlarının AfD’ye yakın olduğunu kaydetti.

AfD SAĞDAKİ TEMSİLİYET BOŞLUĞUNU DOLDURUYOR  

Werner Patzelt, Almanya’daki sağ partilerin ciddi bir ‘temsiliyet boşluğu’ yarattığını söylerken, bunun ise sağ-popülist söylemleriyle AfD’nin doldurduğunu dile getirdi. 

Bu durumdan iktidarın büyük ortağı Hristiyan Demokrat Birlik Partisi’nin (CDU) sorumlu olduğuna dikkat çeken Patzelt, “CDU’nun devlet politikasındaki rolünü oynayamadığının görüldüğü andan bu yana AfD daha sağlam bir şekilde (siyasete) yerleşirken, diğer yandan da Pegida hareketi özellikle Dresden kentinde bu boşluğu doldurabildi” diye konuştu. 

ABD VE GLOBALLEŞMEYE KARŞILAR, RUSYA’YA SEMPATİ DUYUYORLAR 

Araştırmaya göre, Pegida üyelerinin önemli bir kısmı İslam düşmanlığının yanı sıra ABD ve globalleşmeye karşı duruşlarıyla öne çıkıyorlar. Pegida üyelerinin Rusya’ya sempatiyle yaklaştığı belirtilen araştırmada, Almanya’nın ‘sosyal olarak adil olmadığı’ görüşünün de hakim olduğu sonucuna ulaşıldı. 

Araştırmada, Pegida eylemlerine katılan sağ-popülist veya aşırı sağcı bireylerin önemli bir kısmının erkeklerden oluştuğu, daha çok orta veya alt gelir düzeyine sahip oldukları ve pratik meslek eğitimi diplomalıların çoğunlukta olduğu sonucu da çıktı.