Pentagon DAİŞ’e karşı siber saldırı başlattı

ABD Savunma Bakanlığı, insanlık düşmanı grup DAİŞ’e karşı bir siber saldırı başlatılması talimatını verdi.

ABD Savunma Bakanlığı, insanlık düşmanı grup DAİŞ’e karşı bir siber saldırı başlatılması talimatını verdi.

Associated Press haber ajansının resmi kaynaklara dayandırdığı haberine göre, siber saldırı kampanyasında DAİŞ’in sosyal ağlar ve interneti kullanma kapasitelerini hedefliyor.

Bu haberin öncesinde Savunma Bakanı Ashton Carter da bir açıklama yapmıştı. Carter, geçen ay Ulusal Güvenlik Ajansı’nın binasında yaptığı açıklamada Pentagon’un sibernetik alandaki savaşı kaybetmekte olduğunu belirtmişti. Carter, DAİŞ’in İnternet üzerindeki negatif etkisiyle mücadeleyi hedefleyen kararlı tedbirler alınması çağrısında bulunmuştu.

Yunanca’da “dümenci” veya “güdüm bilimi” anlamına gelen sibernetik, canlı ve cansız tüm karmaşık sistemlerin denetlenmesi ve yönetilmesini inceleyen bilim dalı olarak tanımlanıyor.

ABD’nin sibernetik operasyonunun detayları açıklanmadı ancak bu saldırı kampanyasının aşırılıkçı propagandayı, video görüntülerinin yayınlanmasını ve DAİş’in kullandığı diğer eleman kazanma yöntemlerini engellemeyi amaçladığı belirtiliyor. Diğer bir ifadeyle Twitter gibi sosyal ağlar ile genel olarak İnternet üzeri yayılan mesajların engellenmesi hedefleniyor.

Amerikalıların ayrıca, DAİŞ’in mali ve lojistik operasyonlarını gerçekleştirmek için kullandığı iletişim kanallarını da kesme niyetinde olduğu ifade ediliyor.

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Merkezi’nde siber güvenlik uzmanı James Lewis, Carter’in toplantıdaki sözlerini aktarırken, “Destek ağları, iş ağları, propaganda ve eleman kazanma ağlarını engelleyebilirsiniz” dedi.

Lewis, ABD’nin bir yandan “teröristlerle” mücadele ederken, diğer yandan sivil ağlar veya kritik altyapılar için gerekli olan sistemleri de tıkayabileceği konusunda uyardı.

ABD savunma bakanlığına bağlı Cyber Command isimli bilgisayar güvenliğinden sorumlu yapı, göreceli olarak yeni sayılır. 2009’da kurulan Cyber Command, Ekim 2010’da ancak işlerlik kazandı. Bu yapının daha başında askeri ağların korunmasını kendisine temel amaç olarak belirledi. Askeri yapılar günde milyonlarca saldırıya uğruyor.