Pentagon İran nükleer tesislerini 'yok edecek' bomba üretti!

Pentagon İran nükleer tesislerini 'yok edecek' bomba üretti!

ABD, İran üzerindeki tehdit kapasitesini giderek arttırıyor. Wall Street Journal, Pentagon'un İran'ın en iyi korunan, yüksek güvenlikli nükleer tesisi Fordow'u bile yok edecek güçte bir bomba ürettiğini ileri sürdü. 

Amerikan gazetesi Wall Street Journal, ABD'nin "Massive Ordnance Penetrator (MOP) isimli en güçlü anti-sığınak bombasını yetkileştirdiğini yazdı.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı, bu teknolojik ilerleme ile İsrail'in tek taraflı olarak İran'a müdahale etmesini önlemeyi umuyor.  Zira Batı medyasına göre ABD, diplomasinin başarısız olması halinde İran'ın nükleer bomba üretmesini engelleyecek kapasiteye sahip olduğunu gerekçe olarak sunuyor.

ABD ve İsrail, Tahran'ın 150 km kadar güney batısında bulunan Kum kenti yakınındaki bir dağın içerisinde yapılan Fordow uranyum zenginleştirme tesisini yok edecek teknolojik kapasiteye sahip olmamaktan endişe ediyordu. Ocak 2012'de Amerikalı yetkililer MOP'un nükleer tesis içerisindeki santrifüjlere ulaşabileceğini inanmadıklarını kabul etmişti.

Amerikan gazetesine göre bu engel ortadan kalktı. Batılılar bundan böyle diplomatik görüşmelerinde İran'ın nükleer programına son vermesi için daha güçlü bir şantaj aracına sahip oldular.

Bir Amerikalı yetkili, "Umut ediyoruz ki hiçbir zaman bunu kullanmayız ana eğer yaparsak, işleyecektir" dedi.

Yine aynı gazeteye göre, bu son haftalarda Amerikalı yetkililer İsrailli askeri ve siyasi yetkililere, Amerikan hava kuvvetlerinin sözkonusu bombanın daha önceki versiyonlarının gerçekleşmiş testlerine ilişkin gizli bir videoyu gösterdi. Bu videoyu izleyen diplomatlara göre, videoda bombanın yerin altına girerek hedefine bir kaç santimetre kala büyük bir yer altı patlamasına yol açıyor.

MOP'un yeni versiyonu 15 ton ağırlığında. Bu aynı zamanda Pentagon'un en büyük konvansiyonel bombası özelliğine sahip. Bu bombanın delme gücü en üst düzeye çıkarılmış ve yön bulma sistemleri yetkinleştirilmiş. Fünyesi ise nükleer tesisi kaplayan granit ve çelik tabakaların yaratacağı şoka dayanıklı olması için özel olarak ayarlanmış. Yetkililere göre bu "süper bomba", İran savunma sistemlerine yakalanmamak için yüksek teknolojik bir ekipmana da sahip.

Pentagon, bu bombayı üretmek için şimdilik 20 adet bu tip bomba için 330 milyon dolara yakın para harcadı, ancak daha etkili kılınmaları için ek finansman istedi. Wall Street Journal, bu finansmanın sağlandığını yazarken,  hükümet yetkilileri ise Boeing şirketi tarafından yapılan bu bombalar için Savunma Bakanlığı'nın 400 milyon doları aşkın para harcadığını belirtti.