Peru'da bir haftada üçüncü Cumhurbaşkanı

Peru'da protesto eylemleri sonucunda Cumhurbaşkanı vekili Manuel Merino'nun istifa etmesi ardından parlamento merkez sağcı Francisco Sagasti'yi yeni Cumhurbaşkanı olarak seçti.

Francisco, Sagasti, siyasi krizin yaşandığı Peru'da bir hafta içerisinde üçüncü Cumhurbaşkanı oldu.

Vekalete seçilen Sagasti'nin önünde ağır siyasi krize son verme görevi bulunuyor.

76 yaşındaki mühendis Sagasti, daha önce Dünya Bankası'na çalışmıştı. Parlamenterler, Sagasti'yi önce Parlamento başkanı olarak seçti. Böylece Sagasti, otomatik olarak Anayasa'ya göre yeni Cumhurbaşkanı oldu. Sagasti bu görevi Nisan 2021'deki seçimlere kadar sürdürecek.

Martin Vizcarra'nın yolsuzluk suçlamasıyla parlamento tarafından görevden alınması üzerine geçtiğimiz Salı günü sağcı Manuel Merino Cumhurbaşkanı vekili seçilmişti. Ancak Merino, günlerce süren protesto eylemleri ardından Pazar günü istifa etmek zorunda kalmıştı. Protesto eylemlerinde iki kişi hayatını kaybetmiş, onlarca kişi yaralanmıştı.

Ülke son 20 yılın en ağır siyasi krizlerinden birini yaşıyor. Bir haftada üçüncü bir kişinin Cumhurbaşkanı seçilmesi, ülkedeki kurumsal işleyişin kırılganlığına da işaret ediyor.

Daha önce 2018 yılında Pedro Pablo Kuczynski de cumhurbaşkanlığı görev süresini tamamlayamadan istifa etmeye zorlanmıştı. Kuczynski rüşvet almakla suçlanmıştı. Şimdiye kadar en az 4 eski cumhurbaşkanı, yolsuzluk skandalına karıştı. Bunlardan biri intihar etti.