Petrol fiyatları yeniden düşüşte

Petrol fiyatları geçtiğimiz gün yaşanan yüzde 10’luk yükselişin ardından yüzde 6 oranında geriledi.

Petrolün varil fiyatının 30.15 dolara kadar gerilemesinin ardından Petrol İhracatçısı Ülkeler Örgütü (OPEC) kartel dışındaki diğer üretici ülkelere işbirliği çağrısında bulundu.

Kuruluşun genel sekreteri Abdullah El Bedri İngiltere’nin başkenti Londra’da, petrol fiyatlarında düşüşe neden olan fazla arz konusunda gerek OPEC ülkeleri gerekse de kartel dışındaki üretici ülkelerle birlikte bir anlaşmaya varılması gerektiğini ifade etti.

Petrol fiyatlarının geçmişte de benzeri düşüşler sergilediğini ve yeniden yükseleceğini ifade eden Bedri, arz fazlasının büyük bir kısmının OPEC üyesi olmayan ülkelerden geldiğini belirtti.

Dünyadaki petrol üretiminin yüzde 42’sini gerçekleştiren OPEC ülkeleri özellikle Rusya gibi üretici ülkelerle uzun süreden beri sorun yaşıyor.

Rusya Suudi Arabistan’ın başını çektiği bir grup ülkeyi kasıtlı olarak petrol fiyatlarını aşağı çekmekle suçluyor.

El Bedri tüm büyük üreticilerin masaya oturarak arzı azaltmaları ve fiyatların yükselmesini sağlamaları konusunda uyardı.

OPEC tarafından bu açıklamalar gelse de uluslararası piyasalarda petrolün varil fiyatının 2016 yılı için 37 ila 45 dolar arasında sabitlenmesini bekliyor.

Ekonomisi ciddi bir şekilde petrol gelirlerine dayanan Irak gibi ülkelerde yaşanılan siyasal belirsizlik ve çatışmalar tek gelir kaynağı olan petrol üretiminin yükseltilmesine de neden oluyor.

Irak geçtiğimiz Aralık ayında günlük 4.13 milyon varil petrol üretimi yapmıştı.