Petrol fiyatlarını arttırma çabaları sonuç vermiyor

Petrolde önlenemeyen fiyat düşüşlerini engellemek amacıyla Rusya ve OPEC ülkelerinin çabaları devam ederken, fiyat artışını tetiklemek için üretimi düşürme konusunda uzlaşılamıyor.

Petrolde önlenemeyen fiyat düşüşlerini engellemek amacıyla Rusya ve OPEC ülkelerinin çabaları devam ederken, fiyat artışını tetiklemek için üretimi düşürme konusunda uzlaşılamıyor. Fiyatları yükseltme konusunda kararlı olan Rusya’nın petrol üretimindeki artış da devam ediyor.

Rusya’nın Ocak ayındaki petrol üretimi bir yıl önceki döneme oranla yüzde 1,5 artışla günlük 10 milyon 878 bin varile yükseldi. Sovyetler Birliği’nin dağıldığı 1991 yılından bu yanaki en yüksek üretim oranına ulaşan Rusya’nın petrol ihracatında da yüzde 0,3’lük artış yaşandı. Rusya, Ocak ayında günlük ortalama 5 milyon 336 bin varil petrol ihraç etti.

Petrol fiyatlarındaki düşüş 2014 yılı ortalarından bu yana devam ederken, Kuzey Denizi petrolü Brent’in varil fiyatı dün 1,32 Dolar daha gerileyerek 32 Dolar'ın altına inmişti.

Büyük oranda petrol gelirlerine bağımlı olan Rusya’nın üretimi arttırmasına rağmen petrol kurunun tekrar yukarıya çekilmesi için çabaları da devam ediyor. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi ülkeler ile temaslarını sıklaştıran Rusya, üretim miktarlarının belirli bir düzeye çekilmesi için çabalıyor.

Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov bu amaçla Birleşik Arap Emirlikleri’ne ziyarette bulunmuş, Enerji Bakanı Aleksander Novak da bir başka OPEC üyesi ülke Venezuela’ya gitmişti. Ancak Rusya’nın üye ülkelerle yaptığı görüşmelere rağmen OPEC ile kurumsal bir görüşme ise henüz planlanmış değil.

 RUSYA VE SUUDİLER DÜŞÜRÜRSE İRAN FAYDALANACAK

Öte yandan petrol üretiminde liderliği ellerinde bulunduran Rusya ve Suudi Arabistan’ın üretimi düşürüp düşürmeyecekleri henüz belli değil. Uzmanlar, iki ülkenin petrol üretimini düşürmesinin İran’a yarayacağını ve şimdilik böylesi bir girişim beklenmemesi gerektiği görüşündeler.

İran, uluslararası yaptırımların kaldırılması ardından petrol üretimi ve ihracatına ağırlık vereceğini duyurmuş, son haftalarda önde gelen dünya ülkeleriyle ticari ilişkileri geliştirme diplomasisine girişmişti.