Petrol üreticisi ülkeler üretimi düşürmeyecek

Petrol fiyatlarında son 1 yıldır devam eden rekor düşüşe rağmen üretici ülkeler üretimi düşürmemekte kararlı.

Petrol fiyatlarında son 1 yıldır devam eden rekor düşüşe rağmen üretici ülkeler üretimi düşürmemekte kararlı.

Mısır’ın başkenti Kahire’de düzenlenen toplantı sonrasında konuşan Irak Petrol Bakanı Adil Abdulmehdi, Petrol Üreticisi Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) 4 Aralık’ta aldığı üretimi düşürmeme kararının devam edeceğini söyledi. Üretimin düşürülmesi kararının OPEC üyesi olmayan diğer petrol üreticisi ülkelerle alınması gerektiğini söyleyen Abdulmehdi, teşvikin azaltılmasının bu ülkelerle koordine edilmesini istedi.

Bakan, petrol fiyatlarının belli bir müddet daha artmasının beklenmediğini söylerken, benzer açıklamalar Suudi Arabistan’dan geldi. Gün içinde açıklama yapan Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali el Naimi, petrolün 2016’nın ikinci yarısı veya 2017’den itibaren yükselişe geçeceğini söyledi.

Petrolün baril fiyatı 2012 yılında 120 dolar sınırını geçmiş, ancak son günlerde 34 dolara kadar gerilemişti. Üretici ülkelerin dünya piyasalarından pay kapma yarışının kızışmasıyla birlikte fiyatlarda düşüşler yaşanırken, ABD ile Irak gibi ülkelerdeki üretim artışı da bunda etkili oldu.

Petroldeki düşüş özellikle Rusya ile Suudi Arabistan ve diğer körfez ülkeleri gibi ekonomisi büyük oranda petrole bağımlı  üreticileri olumsuz etkiliyor.