Petroldeki düşüşe rağmen Rusya üretimde rekora ulaştı

2015 yılına ekonomik krizle giren Rusya’nın petrol üretimi fiyatlardaki düşüşe rağmen son 25 yılın rekor düzeyine ulaştı.

2015 yılına ekonomik krizle giren Rusya’nın petrol üretimi fiyatlardaki düşüşe rağmen son 25 yılın rekor düzeyine ulaştı.

Rusya Enerji Bakanlığı tarafından verilen bilgilere göre, petrol fiyatlarındaki rekor düşüşe rağmen ülkedeki petrol üretimi artmaya devam etti. 2015 yılında günlük ortalama 10 milyon 730 bin barille yıllık 534 milyon ton petrol üretilirken, Kasım ayında günlük üretim 10 milyon 780 bin, Aralık’ta ise 10 milyon 830 bin barile kadar çıktı.

Rusya’nın 2014’deki petrol üretimi ise günlük 10 milyon 580 bin varile yükselmişti. Böylelikle, petrol üretimi Sovyetler Birliği’nin dağıldığı 1991 yılından sonraki en yüksek düzeyine ulaşmış oldu.

Uzmanlar, Rusya’nın petrol ütretimindeki teşvik politikasının 2016’da da devam edeceğini ve bunun petrol fiyatları üzerindeki baskıyı daha da arttıracağını tahmin ediyor. Enerji Bakanlığı’na göre ise, özellikle küçük ve orta ölçekli şirketler, Ruble’nin değer kaybetmesi sonucu azalan üretim giderlerinden faydalanarak daha fazla petrol ürettiler.

Önde gelen petrol şirketlerinden Rosneft ve Lukoil’in ise 2015’deki üretimi bir önceki yıla oranla hafif bir düşüş kaydetti.

Petrol fiyatları son 11 yılın en düşük seviyesine gerilemiş ve bunda piyasadaki talebe oranla yüksek arzın etkili olduğu biliniyordu. Petroldeki fiyat düşüşü 2015’de yüzde 70’e ulaşmıştı.

Fiyatların tekrar yükselişe geçmesini sağlamak amacıyla Petrol Üreticisi Ülkeler Örgütü (OPEC) tarafından yapılan üretimi azaltma baskıları da sonuç vermemişti.

Ekonomisi büyük oranda petrol ve doğal gaz ihracatına dayanan Rusya’da, petrol üretimi 2008 yılı hariç1998 yılından bu yana artıyor.