Platini ve Blatter hakında ağır cezalar isteniyor

Uluslararası futbol organizasyonları FIFA ile UEFA yöneticilerinin karıştığı rüşvet ve yolsuzluk suçlamaları devam ediyor. FIFA Etik Komisyonu, Joseph Blatter ve Michel Platini hakkında ağır cezalar istiyor.

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) Başkanı Joseph Blatter ile Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) Başkanı Michel Platini’nin karıştığı yolsuzluk skandalında ağır yaptırımlar isteniyor. Hans-Joachim Eckert yönetimindeki komisyona gönderilen ‘Blatter-Platini’ başlıklı raporda, şu anda geçici olarak yaptırıma tabi olan iki yöneticiye yönelik suçlamaların doğrulandığı belirtiliyor.

FIFA tarafından yapılan açıklamada, Blatter ve Platini için istenen yaptırımların detayları verilmezken, suçlamalara dair bilgiler de gizli tutuldu. Her iki yöneticiye dair raporun detaylarının, ‘özel hayatın gizliliği’ ve ‘masumiyet karinesi’ ilkeleri gereği açıklanmadığı da kaydedildi.

Blatter-Platini Raporu’nda yer alan bilgilerin ilgili birim tarafından incelendikten sonra iki yönetici hakkındaki dava sürecinin başlatılması planlanıyor.

İsviçreli Blatter ile Fransız futbolunun önemli isimlerinden Platini hakkında, en az 2 milyon İsviçre frangı yolsuzluk yapıldığı suçlaması bulunuyor. Blatter tarafından Şubat 2011’de Platini’ye aktarılan 2 milyon frangın 1998-2002 yılları arasındaki ‘danışmanlık faaliyetleri’ için ödendiği gösterilmiş.

Ancak Platini’ye ödenen bu paranın FIFA’nın mali bilançosunda yer almadığı görülmüştü.

Her iki yönetici hakkında, FIFA Etik Komisyonu tarafından Ekim ayı başında alınan kararda tüm ulusal ve uluslararası futbol aktivitelerinden 90 gün boyunca mahrum olma cezası verilmişti. Karara karşı yapılan itirazlar da reddedilirken, suçlamaların aksinin ispatlanamaması halinde cezanın 45 uzatılması gündeme gelecek.

Michel Platini, Şubat ayında yapılacak FIFA kongresinde başkanlığa aday. Ancak ceza alması durumunda seçilmesi mümkün olmayacak.

FIFA, son 1 yıl içerisinde birçok skandalla çalkalanıyor. Daha önce Rusya ve Katar’ın düzenlemeye hak kazandığı 2018 ve 2022 dünya kupalarının oylamalarında rüşvet verildiği ortaya çıkmıştı. Birliğin yüksek mali gelirlerinin önemli bir kısmında rüşvet payı olduğu iddiaları nedeniyle birçok sponsor şirketin geri çekilmesi dahi gündeme gelmişti. FIFA yöneticileri hakkında İsviçre ve ABD’li makamların açtıkları soruşturmalar da devam ediyor.