Polonya muhalefeti: Erdoğan'ın Türkiyesi'nden ders çıkardık!

Polonya'da Cumhurbaşkanı Duda on binlerce kişi tarafından protesto ediliyor.

Muhalefet kanadı "Erdoğan'ın Türkiyesi'nden ders çıkardık. Erdoğan'ın izinden giden Kaczynski ve Duda'ya izin vermeyeceğiz" diyor.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda'nın, anayasa değişikliği için ülkeyi 2018'de referanduma götürme kararının ardından dün ve bugün on binlerce kişi hükümet karşıtı gösterilerde bir araya geldi. Polonya'daki muhalefet ise "Erdoğan'ın Türkiye'nin başına getirdiğini gördük, Erdoğan'ın izinden giden Kaczynski ve Duda'ya izin vermeyeceğiz" diyor.

Muhafazakar Politikacı Jaroslaw Kaczynski'nin liderliğindeki Hukuk ve Adalet Partisinin 2015 yılındaki seçimlerde iktidara gelmesinden sonra Polonya hükümeti birçok köklü değişiklikler başlatmıştı.

Yargı, medya ve diğer kurumların bağımsızlığını ortadan kaldıran, gösteri haklarını kısıtlayan hükümet, en son Anayasa Mahkemesi değişikliği ile "kuvvetler ayrılığı" ilkesini zayıflatan gücü kendisinde toplayan bir adım atmıştı. Avrupa Birliği'nin sert eleştirilerine maruz kalan Polonya hükümeti, Brüksel'e resmen kulak asmıyor.

2018'İ İŞARET ETTİ

Başbakan Kaczynski tıpkı Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı hamleler gibi ülkesindeki değişiklikleri kalıcı hale getirmek için referandum yoluyla anayasayı değiştirmek istiyor. Kaczynski, komünist yönetimin yıkılışının ardından 1997'de kabul edilen anayasanın eski komünistlere yerleşik ayrıcalıklar sağladığını öne sürüyor.

Kaczynski'nin 2015 yılında aday göstermesiyle cumhurbaşkanı koltuğunda oturan Andrzej Duda da geçtiğimiz Çarşamba günü ülkede artık bir anayasa tartışmasına ihtiyaç duyulduğunu söylemişti. Anayasanın çağın gereklerine uygun değiştirilmesinin zamanının geldiğini belirten Duda, referandum tarihi olarak 2018 yılını işaret etmişti.

HALK SOKAKLARA DÖKÜLDÜ

Duda'nın bu sözlerinden sonra dün ve bugün ülkenin birçok kentinde on binlerce kişi sokaklara dökülerek iktidarı protesto gösterileri yaptı. "Özgürlük Yürüyüşü" adı altında gerçekleştirilen protestolar Yurttaş Platformu tarafından organize edildi.

Varşova'daki gösteride konuşan Platform Lideri Grzegorz, Schetyna "Demokratik, Avrupalı bir Polonya için buradayız. İktidarın tersine Avrupa'dan düşmanlar değil, dostlar ve ortaklar kazanmak istiyoruz" diye konuştu.

Ülke çapındaki dünkü gösterilere 100 bine yakın kişinin katıldığı belirtiliyor. Protesto gösterilerinin bugün de süreceği Polonya'da muhalefet ise iktidarı Erdoğan rejiminin izinden gitmekle suçluyor.

'TÜRKİYE'DEKİLERİN BENZERİNİ YAŞARIZ' UYARISI

Yeni anayasanın otoriter bir rejimi getireceğine dikkat çeken Polonya'nın tanınmış muhalif liderlerinden Alexander Hall, "Erdoğan'ın Türkiye'nin başına getirdiklerinin bir benzerini yaşayacağız" uyarısında bulundu.

Muhalefet partisi Nowoczesna'nın lideri Katarzyna Lubnauer ise "Erdoğan'ın izinden gitmemeliyiz, gidersek bu ülkemiz için hiç de hayırlı olmayan sonuçlar getirecek" diye konuştu.