Polonya’nın AKP’sine karşı 80 bin kişi yürüdü

Polonya’da ultra-muhafazakar parti PiS’in iktidara gelişi üzerinden yüz gün geçmesine rağmen, tepkiler dinmek bilmiyor. 80 bin dolayında kişi başkent Varşova sokaklarına çıkarak hükümeti protesto etti.

Polonya’da ultra-muhafazakar parti PiS’in iktidara gelişi üzerinden yüz gün geçmesine rağmen, tepkiler dinmek bilmiyor. 80 bin dolayında kişi başkent Varşova sokaklarına çıkarak hükümeti protesto etti.

Protesto eylemi, Demokrasiyi Savunma Komitesi’nin (KOD) öncülüğünde gerçekleşti. Bu komite, hükümet karşıtı protestoların başlaması ardından kuruldu.

Eylemciler özellikle, muhafazakarların eski Cumhurbaşkanı Lech Valesa’ya yönelik saldırılarına tepki gösteriyorlar. Komünizmin çöküşünden bu yana ulusal kahraman olarak değerlendirilen Valesa, bazıları tarafından 1970’li yıllarda gizli servislerle işbirliği yapmakla suçlanıyor.

Varşova’daki eylemde “Lech Valesa, kahramanımız” şeklinde slogan atılırken, eski Cumhurbaşkanı ve aynı zamanda Solidarnosc sendikasının tarihi lideri Valesa’nın fotoğrafları taşındı.

KOD lideri Mateusz Kijowski, “İktidar hukuk devletini yok ettiğinde, biz vatandaşlar bunu onarabiliriz. Biz her şeyden önce Anayasa’ya saygı istiyoruz” dedi.

Bu eylemin yapıldığı sırada Gazeta Wyborcza gazetesi de Avrupa Konseyi’nin danışma organı olan Venedik Komisyonu’nun görüş tasarısını yayınladı. Komisyon’un görüşünün 12 Mart günü açıklanması bekleniyor. Polonya hükümeti açısından bu önemli tepki olarak görülüyor. Venedik Komisyonu, devletin tüm organlarını Anayasa Mahkemesi’nin kararlarına tam saygı göstermeye ve uygulamaya çağırıyor.

Eylemcilerden bazıları iktidardaki Hak ve Adalet Partisi PiS’in politikalarına tepki gösterirken, demokrasinin çoğunluğun diktatörlüğü olmadığını söyledi.

Eylemciler arasında, ülkenin ekonomik durumundan endişe eden çok sayıda işverenin de yer alması dikkat çekti.

KOD, Polonya’nın AKP’si olarak değerlendirilen PiS’e karşı Kasım ayından bu yana protesto eylemleri düzenliyor. Muhafazakar parti aldığı tedbirlerle özellikle Anayasa Mahkemesi, medya ve diğer demokratik kurumları hedefleyerek, kendine bağlamaya çalışıyor. PiS’in bu tedbirleri Avrupa Birliği tarafından da endişeyle izleniyor.