PSOE’nin iktidar hayali Podemos engeline takıldı

İspanya’da Aralık ayındaki seçimlerden bu yana hükümet kurma çalışmaları başarısızlıkla sonuçlanırken, PSOE azınlık hükümeti planı solun önde gelen partisi Podemos’a takıldı.

İspanya’da Aralık ayındaki seçimlerden bu yana hükümet kurma çalışmaları başarısızlıkla sonuçlanırken, Sosyalist Parti’nin (PSOE) azınlık hükümeti planı solun önde gelen partisi Podemos’a takıldı.

PSOE lideri Pedro Sanchez’in merkez liberal Ciudadanos ile kurmak istediği azınlık hükümeti için yapılan başbakanlık oylaması başarısız oldu.

Parlamentodaki oylamada sağcı Halk Partisi (PP) ile radikal sol muhalefet partisi Podemos üyeleri hayır oyu kullandı. Toplamda 219 milletvekilinin ‘hayır’ dediği oylamada 1 milletvekili de çekimser kaldı. PSOE ve Ciudadanos’un toplam oyu ise 130 oldu.

PODEMOS ‘EVET’ DEMEZSE ZOR

Podemos’un ‘İspanyol halkı yerine oligarşiye hizmet etmekle’ suçladığı PSOE lideri Sanchez’in başbakanlığı alabilmesi için yarın ikinci tur oylamaya gidilecek. Ancak salt çoğunluğun yeterli geleceği oylamada 69 sandalyeye sahip Podemos ve ittifak partilerinin ‘evet’ oyu vermesi gerekiyor.

Halen iktidarda olan PP’nin ise PSOE ve Ciudadanos’un kuracağı hükümete ‘evet’ oyu vermesi neredeyse imkansız gibi. PP’nin yarınki oylamada çekimser kalması durumunda ise sosyalistler ve merkez liberallerin azınlık hükümeti mümkün olacak.

ERKEN SEÇİM İHTİMALİ

Yarınki oylamada Pedro Sanchez’in yine başarısız olması halinde önümüzdeki iki ay içinde yeni bir hükümet kurulması gerekecek. Aksi halde ise erken seçimlere gidilecek.

Aralık ayındaki seçimlerde az bir farkla PSOE’nin ardından üçüncü parti olan Podemos’un olası bir erken seçimde merkez-sol seçmeni de kazanması bekleniyor. Şubat ayında yayınlanan bir ankette Podemos’un olası erken seçimlerde yüzde 22 oy oranıyla, yüzde 20 alacak PSOE’yi geride bırakacağı öngörülmüştü.

Podemos, AB’nin ve uluslararası kredi kuruluşlarının dayattığı kemer sıkma politikaları yerine çalışanları, gençleri, dar gelirli ve emeklileri gözeten kanunlardan yana. PSOE ise, liberal politikalarıyla sağdaki PP’den farksız bir siyaset izliyor.