Putin, Merkel, Poroşenko ve Hollande Ukrayna’yı görüştü

Ukrayna’da 1 Eylül’den bu yana yürürlükte olan ateşkese uyulurken, Almanya, Fransa, Rusya ve Ukrayna devlet başkanları uzun bir telefon görüşmesiyle gündemi değerlendirdi.

Ukrayna’da 1 Eylül’den bu yana yürürlükte olan ateşkese uyulurken, Almanya, Fransa, Rusya ve Ukrayna devlet başkanları uzun bir telefon görüşmesiyle gündemi değerlendirdi.

Fransa Cumhurbaşkanlığı sarayı Elysée’den yapılan açıklamada, François Hollande’ın Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile 1,5 saatlik bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği bildirildi. Putin’in 24 Ağustos’da Berlin’de düzenlenen zirveden dışlanması ardından gelen telefon görüşmesi uzun süredir bekleniyordu.

Elysée Sarayı’nın açıklamasında, liderlerin 1 Eylül’den bu yana ateşkese uyulmuş olmasını olumlu buldukları ve 12 Eylül’de ise dışişleri bakanlarının Berlin’de bir araya gelecekleri belirtildi. Açıklamada, Ukrayna konulu bir zirvenin de önümüzdeki ay Paris’te düzenleneceği kaydedildi.

Dörtlü görüşmede, Rus isyancıların elindeki Donetsk ve Luhansk bölgelerindeki ağır silahların hemen geri çekilmesi gerektiği yinelenirken, 100 milimetre kalibreden düşük silahların geri çekilmesine ilişkin bir uzlaşmanın ise ‘acilen’ bulunması gerektiği vurgulandı.

Elysée Sarayı açıklamasına göre, Rusların çoğunlukta olduğu Donetsk ve Luhansk bölgelerinde seçimlerin yenilenmesi için bir tarih belirlenmesi gerekliliğine de dikkat çekilirken, yerel özerkliğin gelişimine dair çabaların da gözlemlenmesi istendi.

Görüşmede Merkel ve Hollande’ın esir değişimi ile Uluslararası Kızılhaç Komitesi (CICR) çalışanlarının bölgeye girişlerine izin verilmesi konularında ısrarcı oldukları bilgisi de verildi.

Ukrayna’da Kasım 2013’de dönemin cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’e karşı Avrupa destekli gösteriler sonucu Yanukoviç ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştı. 2014 ilkbaharından itibaren Donetsk ve Luhansk bölgelerinde silahlanan Ruslar, her iki bölgenin önemli bir kısmında ‘halk cumhuriyeti’ adı altında bağımsızlık ilan etmişlerdi.

Ukrayna ordusunun müdahalesi sonrasında bölgede yaşanan savaşta 6 bin civarında kişi yaşamını yitirmişti.