Rapor: 2022’de bin 172 kişi misket bombası kurbanı oldu

Bir sivil toplum örgütleri koalisyonu tarafından yayınlanan rapora göre 2022 yılında çoğunluğu Ukrayna’da olmak üzere bin 170’i aşkın kişi misket bombalarının kurbanı oldu.

Misket Bombaları Gözlemevi’nin raporuna göre 2022 yılında dünya çapında bin 172 kişi misket bombası nedeniyle hayatını kaybetti ya da yaralandı.  Bu kayıpların çoğunluğunun Ukrayna’da yaşandığı belirtildi.

Sadece Ukrayna'da bu tür silahlarla yapılan saldırılarda geçen yıl büyük çoğunluğu sivil olmak üzere en az 890 kişi öldü ya da yaralandı, 26 kişi ise bu silahların kalıntıları nedeniyle öldü ya da yaralandı.

Misket bombaları, roketlerden, füzelerden veya diğer obüslerle geniş bir alana dağılan patlayıcılardan (misket bombaları) oluşuyor. Bu mühimmatların önemli bir yüzdesi patlamadığından, özellikle siviller için sıklıkla kalıcı bir tehlike oluşturuyor.

Rapora göre Rusya, savaşın başladığı Şubat 2022’den bu yana Ukrayna'da misket bombalarını "yoğun" bir şekilde, Ukrayna ise “daha az ölçüde” kullandı.

Dünya çapında ise 2022 yılında sekiz ülkede (Azerbaycan, Irak, Laos, Lübnan, Myanmar, Suriye, Ukrayna ve Yemen) bin 172 kişi misket bombalarının kurbanı oldu. Bu da 2023 yılını Gözlemevi’nin 2010 yılında yayınladığı ilk rapordan bu yana misket bombaları nedeniyle ölü ve yaralıların en yüksek olduğu yıl yapıyor.

Toplam bilançoya göre 987 kişi misket bombası saldırılarında öldü veya yaralandı, en az 185 kişi de mühimmat kalıntıları nedeniyle öldü veya yaralandı.

Rapora göre dünya çapındaki kurbanların yüzde 95'ini siviller oluşturuyor. Misket Bombalarının Üretimi ve Kullanımının Yasaklanması 2008 Sözleşmesi'ni toplam 112 ülke onayladı, 12 ülke ise imzaladı.

Bugüne kadar anlaşmayı onaylamayı ve imzalamayı reddeden ABD, temmuz ayında Kiev'e misket bombası gönderdi.