Rio ve Tokyo olimpiyatları soruşturuluyor

FIFA ve UEFA’daki rüşvet skandallarının ardından olimpiyat oyunlarının yapılacağı kentlerin belirlenmesinde de şike ve rüşvet iddiaları araştırılıyor.

FIFA ve UEFA’daki rüşvet skandallarının ardından olimpiyat oyunlarının yapılacağı kentlerin belirlenmesinde de şike ve rüşvet iddiaları araştırılıyor.

The Guardian gazetesinde yer alan haberde, Fransız savcılarının Uluslararası Atletizm Federasyonu’nun (IAAF) 2016 ve 2020 olimpiyatları hakkında soruşturma açtığı iddia edildi. İddiaya göre, hakkında daha önce soruşturma açılan eski IAAF Başkanı Lamine Diack ile bağlantılı olarak Rio ve Tokyo’da yapılacak olimpiyat oyunlarının yerlerinin belirlenmesinde şike olup olmadığı araştırılıyor.

Fransız Ulusal Mali Savcılığı (PNF) tarafından yürütülen soruşturmanın şu aşamada sadece ‘şike olasılığını inceleme’ amaçlı olduğu belirtiliyor.

IAAF eski Başkanı Lamine Diack hakkında rüşvet iddiaları nedeniyle geçtiğimiz Kasım ayında soruşturma açılmıştı. 15 yıl boyunca IAAF başkanlığı görevini yürüten Diack’ın Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) üyesi olduğu 1999-2013 yılları arasında olimpiyat oyunlarına aday şehirler ile IOC yöneticileri arasında arabuluculuk yaptığından şüpheleniliyor.

Lamine Diack’ın yanı sıra IAAF’nin eski danışmanlarından olan oğlu Papa Massata Diack’ın da adı soruşturmada geçiyor.

Bu yıl yapılacak Olimpiyat Oyunları’nın Brezilya’nın Rio kentine verilmesi kararı 2009, Tokyo’da yapılacak 2020 olimpiyatlarının kararı ise 2013 yılında alınmıştı. IAAF Başkanı Lamine Diack’ın önceleri 2020 olimpiyatlarının İstanbul’da yapılmasından yana olduğu, ancak IAAF’nin büyük bir ihalesinin bir Japon şirketine verilmesiyle birlikte bundan vazgeçtiği de iddia ediliyor.

Eski IAAF Başkanı’nın oğlu Papa Massata Diack hakkında Fransa’da Interpol aracılığıyla arama kararı çıkarılmıştı.