Roma’da binlerce kişi işsizliğe karşı sokaklara çıktı

Roma’da binlerce kişi işsizliğe karşı sokaklara çıktı

İtalya’nın başkenti Roma’da binlerce kişi kemer sıkma politikası ve yüksek işsizliğe karşı sokaklara çıktı.  

Bedeli işçilere ödettirilen kemer sıkma politikasına karşı eylem yapan binlerce kişi Enrico Letta’nın koalisyon hükümetini, ülkeyi resesyondan çıkarmak için iş birimleri kurma üzerine yoğunlaşmaya çağırdı. Eylemciler ayrıca, işçiler için daha fazla hak ve daha iyi çalışma koşulları istedi.

Nisan’da kurulan sağ, merkez ve solun bir araya geldiği koalisyon hükümetine olan güven şimdiden aşınmaya başladı. Cuma günü yayınlanan SWG anketine göre Mayıs ayı başından bu yana hükümete yönelik yüzde 43 olan olumlu görüşler, yüzde 34’e geriledi. 

Yeni hükümet başkanı Enrico Letta, önceliğinin iş alanları kurmak olduğu sözünü verdi.  Bugün sokaklara çıkan eylemciler ise bu sözden geri adım atıldığı ve tüm çabaların arazi vergisine ilişkin bir reforma yoğunlaştırıldığı tepkisinde bulundu. 

Madencilik sendikası FIOM Genel Sekreteri Maurizio Landini, “Özel ve kamusal alandaki yeni yatırımlardan itibaren her şeye yeniden başlamak gerekiyor, aksi taktirde iş alanı kurulamaz” dedi. 

İtalya, üç aylık istatistiklerin tutulmaya başlandığı 1970 yılından bu yana en uzun resesyon dönemini yaşıyor.  Ülkede işsizlik oranı zirveye yaklaşırken, özellikle gençler arasında yüzde 38’e yükselmiş durumda.