Royal : İklim de terörizm kadar önemli

30 Kasım’da başlayacak olan BM İklim Değişikliği Sözleşmesi Taraflar Konferansı (COP21) için hazırlıklar son aşamaya gelirken, konferansın terörist saldırıların gölgesinde kalmaması uyarısı yapıldı.

Fransa’nın başkenti Paris yakınlarında 30 Kasım’da başlayacak olan BM İklim Değişikliği Sözleşmesi Taraflar Konferansı (COP21) için hazırlıklar son aşamaya gelirken, konferansın terörist saldırıların gölgesinde kalmaması uyarısı yapıldı.

COP21’e ev sahipliği yapan Fransa Çevre ve Enerji Bakanı Ségolène Royal, iklim sorununun en az terörizm kadar önemli olduğunu söyledi. “İklim sorunu terörizm kadar önemlidir, zira söz konusu olan tüm gezegenin güvenliğidir” diyen Royal, geçtiğimiz hafta yaşanan katliamlar nedeniyle iklim sorununun önemsizleştirilmesine karşı uyardı.

İklimsel felaketlerin önlenebilmesi için küresel ısınmanın 2 dereceyle sınırlandırılması gerektiğini hatırlatan Royal, COP21’in sivil toplum ve çevreci örgütler tarafından sahiplenilmesi gerektiğini vurguladı. Royal, sivil toplumun iklim sorununa karşı daha fazla mobilize olmasını da istedi.

30 Kasım’da Paris yakınlarındaki Bourget’de başlayacak olan ve 11 Aralık’a kadar sürecek COP21 adlı Birleşmiş Milletler konferansının açılışına 140 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının katılması bekleniyor. 13 Kasım’da DAİŞ çetelerinin yaptığı katliam sonrasında ilan edilen olağanüstü hal nedeniyle 29 Kasım ile 12 Aralık’ta düzenlenmesi planlanan dev gösteriler ise iptal edilmişti.

12 gün sürecek COP21 süresince 340 uluslararası çevre örgütünün katkılarıyla 300’ü aşkın konferans ve tartışma programı düzenlenecek.

Bugüne kadar yapılan araştırmalar, iklimsel felaketlerin önlenebilmesi için küresel ısınmanın 2100 yılına kadar 19’uncu yüzyıla oranla en fazla 2 dereceyle sınırlandırılması gerektiğini gösteriyor. Aksi takdirde birçok iklim felaketinin yaşanacağı ve tarımsal alanların önemli bir kısmının yok olacağı, yüz milyonlarca kişinin ise ‘iklim mültecisi’ olarak topraklarını terk etmek zorunda kalacağı tahmin ediliyor.