RSF: 2013’te 71 gazeteci öldürüldü, 87’si alıkonuldu

RSF: 2013’te 71 gazeteci öldürüldü, 87’si alıkonuldu

Merkezi Paris’te bulunan Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), 2013 yılı içerisinde 71 gazetecinin mesleğini icra ederken öldürüldüğünü açıkladı. RSF, gazeteci ölümlerinde bir önceki yıla göre azalma olduğunu ancak alıkoyma eylemlerinde patlama yaşandığını kaydetti.

RSF tarafından yayınlanan yıllık bilançoya göre 2012 yılında 88 gazeteci öldürülürken, 2013’te yüzde 20’lik hafif bir düşüşle 71 gazeteci saldırılarda hayatını kaybetti.

2013’te öldürülen gazetecilerin çoğunluğu (yüzde 37) yazılı basın çalışanları iken, yüzde 30’u radyo,  yüzde 30’u televizyon ve yüzde 3’ü de diğer haber platformlarında çalışıyordu.  Öldürülen her 10 gazeteciden dördü çatışmaların kurbanı olurken, yüzde 96 ile ölenlerin büyük çoğunluğu erkek gazetecilerden oluşuyordu.

Suriye, Somali ve Pakistan basın mesleği içine en ölümcül beş ülke içindeki yerini güçlendirirken,  Meksika ve Brezilya’nın yerini Hindistan ve Filipinler aldı.

87 GAZETECİ ALIKONULDU

RSF’ye göre 2013 yılında özellikle alıkoyma olaylarında çok güçlü bir artış yaşandı. 2012’de 38 gazeteci alıkonulurken, 2013’te 87 gazeteci alıkonuldu. Bu alıkoyma olaylarının büyük çoğunluğu Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da (71) yaşanırken, bu iki bölgeyi 11 gazetecinin alıkonulması ile Sahra Altı Afrika’sı takip ediyor. RSF’ye göre Suriye’de 49, Libya’da 14 gazeteci alıkonuldu.  

DÜNYADA 178 GAZETECİ CEZAEVİNDE

RSF raporuna göre ayrıca en az 178 gazeteci dünya genelinde cezaevlerinde bulunuyor.  2012 yılında olduğu gibi Çin, Eritre, Türkiye, İran ve Suriye ilk beş cezaevi olarak kalmaya devam ediyor.  Çin, Eritre, İran ve Suriye’de tutuklu gazeteci sayısının “stabil” kaldığını belirten RSF, Türkiye’de ise göreceli olarak düştüğünü ifade etti. RSF, Türkiye’de yasal reformlar her ne kadar 20 kadar gazetecinin şartlı tahliyesine yol açsa da, “adaletin baskıcı pratiklerine bakıldığında bu çok yetersiz olarak kalmaya devam ediyor” dedi.

RSF, “Bugün itibariyle tutuklu 60 kadar medya çalışanı arasında, Turabi Kışın ve Merdan Yanardağ gibi en az 29’u bilgi toplama ve yayınlama faaliyetleriyle bağlantılı olarak tutuklu durumdalar. Ama çok sayıda başka vaka halen araştırma aşamasında” dedi.

CPJ: TÜRKİYE EN BÜYÜK GAZETECİ CEZAEVİ

New York merkezli Gazeteciler Koruma Komitesi (CPJ) ise 2012’de olduğu gibi 2013’te de Türkiye’nin tüm dünyada en fazla gazeteci tutuklayan ülke olduğunu kaydetti. CPJ raporuna göre Türkiye’yi İran ve Çin takip ediyor. Rapora göre her üç ülkede tutuklu olan gazeteciler tüm dünyada tutuklu 211 gazetecinin yarısından fazlasını teşkil ediyor. CPJ, Türkiye’de tutuklu gazeteci sayısının geçen yıl 49 iken bu yıl 40’a düştüğünü ifade ederken, “Bununla birlikte, yetkili makamlar halen onlarca Kürt gazeteciyi terörizme ilişkin suçlamalarla cezaevinde tutuyor” dedi.  İran’da ise tutuklu gazeteci sayısı 45’ten 35’e düştü.  RSF ayrıca