Rus Partiotlar ‘caydırmak’ için Suriye’ye gidiyor

Rus Partiotlar ‘caydırmak’ için Suriye’ye gidiyor

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Riabkov, Suriye’ye verilmesi öngörülen karadan havaya Rus S-300 savunma sistemlerinin dışardan bir müdahale senaryosunu caydırmaya yönelik bir “istikrar faktörü” olduğunu söyledi.

Basın mensupları önünde açıklamada bulunan Riabkov, Suriye’ye gönderilmesi öngörülen S-300 sistemlerinin uçak ve güdümlü füzeleri yakalama kapasitesi olup olmadığı yönündeki bir soru üzerine “Bu teslimatın bir istikrar faktörü olduğunu düşünüyoruz” dedi.  Bu füze sitemler, Amerikan Patriotları ile eşdeğerde görülüyor.

Riabkov, bu sistemlerin, Suriye’deki çatışmaların yabancı güçlerin katılımı ile uluslar arası bir boyut kazanması senaryosuna karşı caydırıcı bir tedbir olarak Suriye’ye yerleştirileceğini söyledi.

Rusya’nın bu açıklaması, AB’nin 27 Mayıs gecesi Suriye’li silahlı gruplara yönelik silah ambargosunu kaldırması ardından geldi.

Riabkov, S-300 anlaşmasının birkaç yıl önce Suriye hükümeti ile yapıldığını söyledi. Amerikan medyası Mayıs ayı başında İsrailli bir kaynağa dayanarak yayınladığı haberlerde, bu savunma sistemlerinin her an Suriye’ye gönderilebileceğini yazmıştı.

Rusya’nın bu sistemleri Suriye’ye yerleştirmesi halinde, askeri bir dış müdahale ya da uçuşa yasak bir bölge oluşturulması zorlaşacak.

NATO da bir süre önce Türkiye’ye patriot savunma sistemleri yerleştirmişti.