Rusya 2. Dünya Savaşı’nın anılarını korumaya kararlı

Rusya 2. Dünya Savaşı’nın anılarını korumaya kararlı

Adaletli Rusya Partisi üyesi Rusya Parlamentosu’na Büyük Vatan Savaşı (2. Dünya Savaşı) anasına hakaret edenlere hapis cezası verilmesini öngören bir yasa tasarısı sundu. Tasarıda, 2. Dünya Savaşı anısına hakaret edenlere 7 yıla kadar hapis cezası verilmesini önerdi. 

Adaletli Rusya Partisi’nden Oleg Miheyev’in Duma’ya sunduğu yasa tasarısı, Rusya Federasyonu Ceza Yasası’na, anıtların ve toplu mezarların bulunduğu yerlerde Büyük Vatan Savaşı olayları, katılımcıları, gazileri ve kurbanlarına açık hakaret edenlere 500 bin ile 1 milyon ruble para cezası veya 7 yıla kadar hapis cezası içeren yasa eklenmesini öngörüyor.

Rusya’nın büyük kentleri 2. Dünya Savaşı’nı sembolize eden heykel, müze, mozaik, anıt ve resimlerle dolu. Rusya 2. Dünya Savaşı’nın birçok önemli gününü bayram ve anmalarla geçiriyor. Halen ülkede binlerce 2. Dünya Savaşı gazisi de yaşıyor. Yine Rus Müziği’nde 2. Dünya Savaşı için bestelenmiş marş, şarkı ve ezgilerle doludur. 

SAVAŞTA 20 MİLYON KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Yasa tasarısını hazırlayanlara göre, yasalara saygı ve yurtseverlik duygularının toplumda bulunduğu seviye, Büyük Vatan Savaşı kahramanlarının fedakarlıklarına hakaret edecek seviyeye ulaştı.

Basın tarafından ve internette sunulanın değerlerin değiştirilmiş hali olduğunu belirten Oleg Miheyev, “Büyük Vatan Savaşı’na katılanlara yönelik saygısızlığa ve nesillerin hafızasının silinmesine yol açıyor. Bunun yerine inkâr, alay, hakaret geliyor.

Bu ise savaşta yer alanlara, gazilere ve savaş kurbanlarına saygı duyulmasının devletin ve toplumun görevi olduğu bir ülkede kabul edilemez” dedi.

Duma’daki birçok milletvekili, yasada yer alan sert cezaların, savaşta 27 milyon vatandaşını kaybeden ülke için kabul edilebilir olduğu görüşünde.