Rusya'da Pussy Riot dahil binlerce kişiye af geliyor

Rusya'da Pussy Riot dahil binlerce kişiye af geliyor

Rusya anayasanın 20’inci yıl dönümü nedeniyle genel af çıkarılmasını öngören yasa tasarısı dün Duma’ya sunuldu. Affin 12 Aralık’ta ilan edilmesi bekleniyor.  

Duma'ya sunulan af tasarısı kapsamında “Bolotnoya” davası olarak bilinen ve sokak gösterilerinde tutuklanan bazı muhalifleri ile Devlet Başkanı Vladimir Putin karşıtı eylemleriyle dünya kamuoyunun gündemine gelen punk grubu Pussy Riot ve Gazprom’un petrol arama çalışmalarını protesto eden Greenpeace üyelerinin serbest bırakılması öngörülüyor

İktidar Partisi Birleşik Rusya parlamento başkanı Vladimir Vasilyev basına yaptığı açıklamada, “Göz altında bulunan 2 bin kişi, tutuklu olarak yargılamaları devam eden 17 bin 500 kişi ve 6 bin mahkumu kapsayabilir. Parlamentoda konu detaylı bir şekilde ele alınacak” dedi.

Rus ajanslarının bildirdiğine göre, aftan toplam 25 bin kişinin yararlanması bekleniyor. Önümüzdeki dönemde Duma’da onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek olan af sonrası, Gizem Akhan’ın da dahil olduğu Greenpeace aktivistleri de serbest kalacak.
Vergi kaçırmakla suçlanan ve 10 yıldır hapiste olan Mihail Hodorkovski’nin ise aftan yararlanamayacağı belirtiliyor.

Rus medyasına yansıyan haberlere göre, aftan reşit olmayan tüm mahkumlar, cezaevinde küçük çocuklarıyla kalan anneler, hamile kadınlar, 55 yaşın üstündeki tüm kadınlarla 60 yaşın üstündeki tüm erkek mahkumlar, ayrıca subay emeklilerinin yararlanması bekleniyor.  

Bazı gözlemciler bu affı Suçi olimpiyat oyunları öncesi imaj yenileme olarak değerlendiriyor.